НІКОТИНОВА СМЕРТЬ. Паління вб'є приблизно 1 мільярд чоловік протягом XXI століття. До такого висновку в доповіді про «глобальну епідемію тютюну» прийшла Всесвітня організація охорони здоров'я. За даними ВООЗ, від наслідків куріння помирає майже 6 мільйонів осіб на рік.

Автори доповіді впевнені, що життя 1 мільярда людей можуть бути врятовані, якщо всі країни світу приєднаються до рамкової конвенції ВООЗ по боротьбі з тютюном. «Незважаючи на те, що вживання тютюну залишається головною причиною передчасної смерті, існують ефективні засоби боротьби з цією епідемією», - наголошується в документі.

ВООЗ пропонує кілька основних методів боротьби з тютюнопалінням, відомих як MPOWER. Це моніторинг вживання тютюну і національної політики по його обмеженню в різних державах; допомога людям, бажаючим кинути курити; стимуляція заборон на рекламу і спонсорство тютюну; підвищення податків на продаж тютюнових виробів.

У черговій доповіді ВООЗ приходить до висновку, що можливість прийняти ефективну програму контролю над вживанням тютюну є у будь-якої країни, незалежно від її політичного устрою чи рівня доходів. «Понад 2,3 мільярда людей - третина населення Землі - в даний час захищені принаймні одним із заходів MPOWER на вищому рівні», - пишуть автори доповіді.

Найпопулярнішим заходом боротьби з тютюном є введення заборон на куріння в громадських місцях і на робочому місці.

РБК-Україна