Нещодавно європарламентарі висловилися за те, щоб скасувати візовий режим для України. Це означає, що європейці не проти того, щоб українці їздили до 57 країн Європи без віз. Втім, візи поки що ніхто не скасував. Остаточне рішення в цьому питанні має прийняти саміт, на якому зберуться лідери країн ЄС.

Якщо рішення приймуть, то українці зможуть відвідувати держави ЄС без оформлення візи. Натомість для поїздки до багатьох інших держав світу, скажімо, до США, візи, як і раніше, знадобляться. Значну допомогу в отриманні віз нині надають українцям спеціалізовані фірми. Скажімо, візу до США легко оформити за допомогою сайту GET-VISA.UA. Завдяки допомозі фахівців компанії компании Get-Visa вдасться уникнути черг та інших проблем. Скажімо, туристичну мультивізу до США на 10 років тут допоможуть відкрити впродовж 3-5 днів.

Тож про безвізовий режим з більшістю розивнених країн світу українцям поки що залишається лише мріяти. Скажімо, наша сусідка – Молдова – уже майже два роки, як отримала безвізовий режим з ЄС. Її урядовці радісно рапортували, що молдованину для перетину кордону потрібно лише біометричний паспорт.

Як на практиці сьогодні виглядає в Молдові безвізовий режим? Віктор, житель молдовського міста Бричани розповів:

– Справді, перелік країн, куди ми могли би поїхати без оплати візи, значно збільшився. Теоретично для виїзду за кордон до цих країн не потрібно оформляти товсту папку документів. Скажімо, раніше, щоб потрапити до візової країни, потрібно було, крім копій багатьох документів, ще взяти чимало довідок: з місця роботи, про фінансову спроможність із розрахунку 50 євро на день, зелену карту на подорож, документи на машину, медичну страховку, план маршруту, броню готелів та 35 євро на візу. Причому не факт, що візу давали, навіть якщо всі документи були в ідеальному стані. Тепер з цього переліку потрібно лише зелену карту, план маршруту, броню готелів і докази фінансової спроможності. Втім, і зараз немає гарантії, що пропустять на кордоні, але все ж набагато легше, ніж оформляти візу.

За словами Віктора, окреме питання із заробітчанами.

– Раніше чимало моїх земляків їздили на заробітки у Європу і працювали нелегально. Тепер із дією безвізових правил заборона працювати нікого не лякає. Тим, хто хоче виїхати за кордон, створити картинку успішного фінансового стану – не проблема. Як їздили люди на заробітки, так і їздять. Водночас ситуація в країні за п’ять років просування по шляху євроінтеграції майже не змінилася. Ціни зростають, комуналка така ж дорога, як і в Європі. Доходи у населення не збільшилися. Краще жити ми не стали, проте в Кишиневі організували помпезний концерт на честь скасування віз. Зовні це виглядає і справді просуванням Молдови до європейської якості життя. На практиці ж оголошена боротьба з корупцією та здійснення реформ – дуже сумнівні. Скажімо, у нас діє медичне страхування, а моя дружина серйозно хвора. Тож, згідно страхування, вона має право на безкоштовне лікування. Але щоби отримати гарантоване безкоштовне лікування, потрібно на кожному кроці дати «на лапу» та ще й виходити на людей, які вирішують ці питання через зв’язки. Кумівство та хабарництво нікуди не ділося, – зазначив чоловік.

Ніна РАКІВЧИК
для «Урядового кур’єра»