Попри теракти, українці відвідують нинішні гарячі точки планети. Париж, Стамбул і Шарм-ель-Шейх протягом останніх кількох років стали одними з найулюбленіших місць відпочинку наших співвітчизників. Як не стати жертвою тероризму та чи варто «клювати» на дешеві пропозиції турагентств щодо відпочинку в потенційно небезпечних країнах?

На дешевші пропозиції відпочинку досить часто відгукується студентська молодь — для багатьох це чи не єдиний шанс за невеликі гроші подивитися світ. А щоб знайти час на подорожі й не запустити навчання, чимало з них користуються технічною новинкою — мікронавушником. Бездротові мікронаушники — це мініатюрні, не більше півтора міліметра, пристрої, призначені для отримання інформації з мобільного телефону. Використовують мікронаушники як для складання іспитів, так і на ділових переговорах, зустрічах тощо. Щоб придбати чи взяти в оренду мікронавушник, достатньо зайти на сайт microushi.com.ua.

Доставити мікронавушник Київ, а також у Харків, Дніпропетровськ, Запоріжжя, Львів, Одесу та інші обласні центри пропонують кур’єром, решта населених пунктів – поштою. Студенти як найбільш динамічна частина суспільства швидко оцінили переваги технічної новинки і користуються нею, щоб замість зазубрювання білетів зекономити час на відпочинок.

Андрій Заремба протягом останніх восьми місяців працює фотографом в одному з турецьких агентств. Його офіс знаходиться у самісінькому історичному центрі Стамбула – неподалік від станції метро, де на початку грудня минулого року трапився перший за останній час вибух.

– За час мого перебування у Стамбулі був лише один теракт. Коли це сталося, то не всі одразу зрозуміли, що відбулося. Інформацію черпали з преси та Інтернету, – каже чоловік.

– Я часто буваю на цій станції метро. Щоправда, того дня, коли стався теракт, не відчув якоїсь паніки серед жителів Стамбулу. Попри теракти місто продовжувало жити – не будуть же всі сидіти вдома, бо десь щось вибухнуло, – розповів Андрій.

Він каже, що вберегтися від потенційних терактів у мегаполісі туристам важко – адже ніколи не знаєш, де саме вони можуть виникнути.

– Скрізь є великі натовпи людей. І де б ти не був, ти не застрахований від того, що можеш постраждати. Кожен мешканець мегаполісу перебуває у зоні ризику, – додав Андрій.

– Зазвичай, єдине правило для будь-якого туриста – уникати місць великого скупчення людей, – каже він. – Бо для терористів це є основною ціллю. А говорити «не ходіть туди» – це абсурдно. Бо скупчення людей є скрізь, чи це торговий центр, чи це тротуар.

Підприємець Сергій нещодавно разом із групою туристів повернувся з відпочинку в єгипетському Шарм-ель-Шейху. Чоловік запевнив, що туристів у цій країні значно поменшало через ймовірні терористичні загрози.

– Чесно кажучи, ситуація в Єгипті зараз складна, бо туристів суттєво зменшилося. Їх не те, що поменшало – їх взагалі немає, – каже підприємець. – По-перше – не сезон. Хоча, останні кілька днів там було тепло, температура нормальна, і вода нормальна. Але основна причина, чому туристів немає – це висока ймовірність терактів.

Ми проживали у непоганому, великому готелі. Нас було 120 осіб, всі свої люди. У такому величезному готелі ми відчували себе досить дивно. Скрізь порожньо, все наче вимерло. Вони на всьому економили: коли ми виїжджали, у готелі вимкнули світло, попри те, що люди ще проживали в номерах. Тримати цілий готель заради кількох людей – це, звичайно, абсурд.

– З обслуговуванням – взагалі жах. Єгиптяни злі, незадоволені, – каже Сергій. – Їх можна зрозуміти – колись було багато туристів, особливо з Росії. Вони жили виключно завдяки туристам. А тут приїжджає невеличка купка людей, і ще й вимагає сервісу… Я не знаю, чим все це має закінчитися в Єгипті. Можливо, почнуть орієнтуватися більше на європейців. Раніше російські туристи складали 60-70 відсотків із усіх.

– Трохи воно «стрьомно» і страшно, чесно кажучи. Тим, хто збирається їхати в Єгипет, гадаю, зараз треба 30 разів добре подумати, чи варто це робити, – продовжує чоловік. – Якщо бажаєте просто відпочити на безлюдному тихому пляжі, але не отримувати звичний сервіс, який був раніше – то будь ласка, їдьте.

Хоча, навіть відпочиваючи на пляжі, можна зустрітися з небезпекою. Охоронців, які би відповідали за безпеку на пляжі, практично немає. Якщо і є, то якийсь один чоловік при вході – і той стоїть там як «муляж», бо в нього навіть немає зброї. Поліція цим не займається, бо їхній сектор роботи – центр міста, дороги.

Всі магазини, готелі, торгові центри – усе порожнє. Стало гіршим обслуговування в аеропорту. Там звільнили прибиральників, тому приміщення стали брудними. Суттєво посилили перевірки пасажирів літаків. Коли ми виїжджали з Єгипту, в нас перевіряли кожну валізу. Пройшли особистий контроль – із сумок повитягували запальнички, акумулятори, телефони. Коли вже літак сідав на злітну смугу, вони виставили наші валізи в рядок, і ми виходили групами по кілька людей, беручи з собою ці сумки і валізи. Це для того, щоб кожен відповідав за власний багаж, і щоби ніхто не підкинув комусь зайву торбу. Вся ця процедура триває три з половиною години.

Михало ЛІЄВ
для «Урядового кур’єра»