ДЕРЕГУЛЯЦІЯ. Уряд і надалі зменшуватиме кількість бюрократичних процедур у підприємницькій діяльності 

Зменшення податкового тиску — важлива складова роботи з поліпшення бізнес-клімату та стимулювання зростання економіки в Україні. На цьому вчора наголосив перший віце-прем’єр-міністр — міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв.

За його словами, зменшення перевірок і кількості контролюючих органів — принципова позиція уряду. Урядовець заявив, що йдеться не тільки про мораторій на податкові перевірки малого і середнього бізнесу, який продовжено і в 2012 році, а й про поступове зниження загальної кількості податкових перевірок. Впровадження аналітичних методів пошуку суб’єктів тіньової економіки дає змогу знаходити порушників закону без зайвих витрат часу і нервів сумлінних платників податків.

Андрій Клюєв підкреслив, що успіх детінізації економіки залежатиме не стільки від силових методів, скільки від заходів щодо зменшення регуляторного навантаження на приватний сектор, продовження мінімізації бюрократичних процедур, які стосуються підприємницької діяльності. Виходити «з тіні» має стати вигідно, зазначив перший віце-прем’єр.

«Впровадження правил і процедур, а також методів діяльності перевіряючих і контролюючих органів, які повинні мінімізувати контакти з підприємцями, дасть змогу не тільки спростити життя бізнесу, а й зменшить корупційний тиск. Це стосується всіх напрямків дерегуляції економіки», — наголосив Андрій Клюєв. Як приклад він навів законопроект про адміністративні послуги, що планується розглянути у Верховній Раді в другому читанні. Документом передбачено створення центрів адміністративних послуг на базі дозвільних центрів, які також повинні запрацювати за принципом «єдиного вікна».

За словами Андрія Клюєва, вже нині спрощуються багато процедур. Наприклад, терміни отримання довідок у податковій службі в середньому скорочені втричі.

Урядовець також нагадав, що Податковий кодекс передбачає не тільки поступове зниження основних податків, а й податкові пільги для підприємств, що реалізують енергоефективні проекти. Тож Андрій Клюєв закликав вітчизняних підприємців активніше користуватися цими інструментами.

Як нагадує прес-служба першого віце-прем’єра, з початку 2012 року ставку податку на прибуток підприємств знижено до 21%, з 2013 року вона становитиме 19%, а з початку 2014-го — 16%. Ставку ПДВ буде знижено з 20% до 17% з початку 2014 року. Якщо раніше кількість платежів з податків і зборів в Україні становила 135, то нині їх залишилося 24. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»