ЮВІЛЕЙ

"Я клікнув на кнопці "Редагувати" і написав "Привіт, Світ!" і це було початком Вікіпедії", - згадує Джиммі Вейлз, засновник цього веб-сайту, який 15 січня відзначить десятиріччя свого існування в Інтернеті. За цей час добровольці з усього світу створили в ньому понад 17 мільйонів статей 270-ма мовами. Їх щомісяця прочитують більше 400 мільйонів відвідувачів Вікіпедії, яка вже через 5 років після створення наздогнала найавторитетнішу і найповнішу в світі друковану енциклопедію Британіку -спочатку за кількістю статей, а згодом і за достовірністю інформації. І хоч будь-яку статтю створювати й редагувати у Вікіпедії може будь-хто, якісь помилки в ній чи неточності виправляються вже через півгодини.

Українській Вікіпедії 30 січня виповниться 7 років. За числом статей, а їх 254 тисячі, вона на 16 місці у світі. Лише торік її відвідуваність зросла на 41% (майже мільйон сторінок за день), а нині щосекунди переглядаються 11 сторінок. Вітчизняна Вікіпедія, за словами Юрія Пероганича, засновника і директора громадської організації "Вікімедія Україна", в 5 разів перевищує за обсягом інформації паперову Українську радянську енциклопедію. Вона у слов'янських державах - на третьому місці після польської та російської. У ній єдиній є статті про всі населені пункти країни, навіть ті, що зникли з мапи.

Минулого року в українській Вікіпедії були найпопулярнішими статті про такі країни як Україна, Німеччина, Нова Зеландія, Польща; з особистостей - про Тараса Шевченка, Івана Франка, Марусю Чурай, Лесю Українку; з тематики - про населені пункти та регіони, астрономію, суспільство, фізичну географію.

Та як наголосив Віктор Грінченко, академік НАНУ, директор Інституту гідромеханіки, автор фундаментальної статті про роль Вікіпедії в культурі суспільства, "Робота з комп'ютером під силу не для всіх людей мого віку. Є стратегічне завдання для молоді - допомогти старшому поколінню наповнити українську Вікіпедію якіснішими статтями. Ми можемо значно краще представити в ній досягнення науки".

А кожен з нас може покращувати українську Вікіпедію, редагуючи її чи допомагаючи матеріально, адже вона повністю фінансується пожертвами.