Запорізькі митники конфіскували дві тонни фарби, яка більш ніж удвічі перевищувала допустиму норму небезпечних речовин.

На 70 тисяч гривень цієї фарби завезли в Україну із Білорусі представники одного з підприємств Запоріжжя. Під час перетину кордону та оформлення товару підприємці надали для перевірки документи, згідно з якими вміст толуолу у фарбі нібито не перебільшував 24%. Митники взяли зразки товару на перевірку. За висновком спецлабораторії з питань експертизи та досліджень ДФС, зазначена рідина насправді містила 60% толуолу. Тому  товар мав пройти спеціальну дозвільну процедуру у відповідних органах, оскільки допустима норма цієї речовини для ввезення в Україну без ліцензування — 50%.

На приватне підприємство запорізькі митники відкрили справу про порушення митних правил за ч. І ст. 483 МК України за «вчинення дій, спрямованих на переміщення через митний кордон України з приховуванням від митного контролю товару (фарби) шляхом надання документів, що містили неправдиві дані про його хімічний склад». Санкція статті передбачає конфіскацію товару та накладення на правопорушника штрафу в розмірі 100% його вартості.

За даними в. о. начальника Запорізької митниці ДФС Богдана Шила, з початку року митники краю видали експортерам 92 сертифікати форми EUR.1 на товари, що поставляють у країни ЄС. Найбільше їх видано у такі країни, як Словаччина, Німеччина, Польща, Чехія, Австрія, Італія, країни Балтії. Сертифікат EUR.1 підтверджує статус преференційного походження товару і застосовується для безмитного експорту продукції в країни ЄС. Він посилює відповідальність експортера за достовірність інформації, яка потрібна для визначення українського походження товару. Цей документ заповнюють на митниці ДФС безкоштовно на кожну партію товарів у разі, якщо його необхідно пред’явити як доказ, що товари відповідають вимогам правил визначення преференційного походження, встановлених в Угоді про асоціацію з ЄС, при застосуванні преференційних ставок ввізного мита.

ДОВІДКА «УК»

 

Толуол — токсичний продукт, що діє як наркотик при високих концентраціях пари, спричиняючи сильні галюцинації та психічну залежність. Як основу домішку його застосовують у комплексних розчинниках для розчинення епоксидних, вінілових та акрилатних полімерів, хлоркаучуку, а також як сировину для органічного синтезу, високооктанового компонента моторних палив і розчинника.