ДО 1025-РІЧЧЯ ХРЕЩЕННЯ КИЇВСЬКОЇ РУСІ. Старі ікони, церковні книги, хрести і літографії представлені з Києво-Печерської, Почаївської і Святогорської лавр. Переважна більшість представлених ікон – XVII і XVIII століття.

Людмила Мороз, Музей історії Києва:

«На всіх іконах, присвячених Почаївській Богородиці ми бачимо зображення правої стопи. От, бачите внизу? І на цій іконі так само. Хоча Ви звернули, напевно, увагу – ця ікона нехарактерна для православної традиції. Вона стояча і вона двостороння. З одного боку зображення Богородиці, а з іншого боку – Іоанн Богослов. Справа в тому, що ця ікона була написана наприкінці XVIII століття, коли Почаївський монастир належав уніатам».

Багато ікон, представлених на виставці, не можна побачити щоденно у церквах – їх зберігають у фондах і нечасто вивозять на виставки, бо вони потребують спеціальних умов зберігання.

Варсонофій, єпископ УПЦ МП:

«Наче ж з Лаври самої, там ми знаходимося, живемо, кожен раз ходимо на молитву, але не всі речі ми бачимо навіть в самому заповіднику. Є речі, які знаходяться у фондах. Наприклад, мене вразив потір, хороший прекрасний потір XVII століття відомого ювеліра, я раніше його не бачив».

Любомир Михайлина, Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник:

«У рамках одного експозиційного музейного проекту, на одній площі представлені матеріали трьох Лавр. Це вперше. Відтак кияни і гості столиці зможуть відвідати цю виставку і ознайомитися з усіма трьома лаврами в одному місці».

Виставка «Скарби святих лавр України» присвячена 1025-річчю хрещення Київської Русі і триватиме до 15 серпня.

 Copyright © 2013 euronews