МІНІАТЮРА. «Таку вітальну листівку автор робить лише одну на рік — у цьому й полягає її цінність, особливо для тих, хто їх колекціонує», — це одеський фотограф Олександр Синельников про картки з абревіатурою PF — Pour Feliciter, тобто для вітання. Цю абревіатуру, та й сам жанр вітальної мініатюри фотографи успадкували від французьких художників XVIII сторіччя. Листівку Олександра відвідувачі одеської виставки авторських фотопривітань «P.F.—2012» визнали найкращою з-поміж більш ніж 200 представлених тут робіт.

Це вже шоста така виставка в Одесі, і вчетверте вона має статус міжнародної. Її незмінний організатор, член Національного союзу фотохудожників України Вадим Шулеко каже, що цьогоріч географія одеської «P.F.» розширилася більш ніж удвічі. Тут представили свої роботи майстри із 28 країн. Ширшим став діапазон і жанрів та сюжетів. Крім власне фото, тут були представлені й живопис, графіка та розпис по склу. А щодо вперше запропонованих глядачеві фотовишивок, то тут фотоортодокси навіть засумнівалися: чи варто аж так урізноманітнювати палітру?

Олександр Синельников воліє, щоб його  «P.F.» неодмінно були зимовими. Фото Івана ШЕВЧУКА 

Вадим Шулеко вважає, що варто: «Раніше ми зациклювалися на виключно новорічній тематиці, і це робило виставку менш цікавою. Цього разу тем і жанрів значно більше». Фактично обмеження залишилось тільки одне — рамками формату 10 на 15.

Олександр Синельников, однак, зауважує, що пропонуючи свою роботу на «P.F.», він все-таки прагне, «щоб це була не просто цікава фотографія, але щоб вона мала трішки й новорічно-зимову тематику». Слід зауважити, що засніжені фото в одеситів чи не найбільш популярні. Тому-то найкращою для них виявилася листівка із засніженим міським пейзажем. Так уже склалося, що символ нового року на фото цього разу був представлений значно менше. «Їх просто в природі немає, — каже Олександр, — тож дракончиків просто малюють, а це виходить не зовсім натурально». На одному з фото на роль дракона, щоправда, запросили цілком натурального крокодила. Але слід визнати, що з котиками та зайчиками все-таки було простіше.

Загалом вважається, що картка «P.F.» — це привітання, яким фотографи та художники обмінюються між собою. Олександр Синельников каже, що кожного року отримує їх близько 30-ти. Тим часом виставки цих вітальних листівок, котрі в Одесі вже стали традиційними, дають змогу поширити заряд творчого позитиву на значно ширше коло городян, ніж суто професійне середовище.