Підсумки останнього літнього засідання уряду гарячими слідами цього зібрання підбили Перший віце-прем’єр-міністр — міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів, заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов та голова Державної регуляторної служби Ксенія Ляпіна. Крім результатів і планів уряду, йшлося про роботу в напрямі дерегуляції економіки.

Спілкуючись із журналістами Степан Кубів розповів про ключові рішення, ухвалені під час чергового засідання Кабінету Міністрів, зокрема у галузях освіти, інфраструктури, енергетики, фінансів та соціального забезпечення.

Степан Кубів підкреслив, що важливі реформи потребують ефективної взаємодії між урядом та Верховною Радою. Саме тому парламент має найближчим часом ухвалити законопроекти, які вже перебувають на розгляді вищого законодавчого органу країни. Зокрема майже 40 законопроектів для поліпшення ефективності регулювання в бізнесі.

«Концепція ефективного регулювання — це антикорупційна реформа, реформа держслужби, створення комфортного бізнес-клімату та підвищення рейтингів України на 15—17 пунктів у Doing Business», — цитує слова урядовця прес-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі.

Перший віце-прем’єр міністр зазначив, що для якнайшвидшого ухвалення важливих законопроектів Верховна Рада має запровадити щотижневі економічні блоки.

Говорив про це і Максим Нефьодов: «Важливо, щоб план дерегуляції був відчутний у грошах, насамперед в економії для бізнесу. Тільки реформа системи контролю, яка лежить у Верховній Раді, очікує на друге читання. Це економічний — не політичний, не конфліктний крок, а те, що справді можемо зробити, щоб підтримати український бізнес. Закликаємо всі фракції підтримати його, бо це допоможе заощадити щонайменше 500 мільйонів гривень щороку для українського бізнесу».

Ксенія Ляпіна розповіла про методи та шляхи побудови моделей регулювання ринків і зазначила, що вже вдалося зекономити для бізнесу 10 мільярдів гривень шляхом зменшення адміністративних витрат на ведення господарської діяльності.

«На стику дерегуляції та реформ у таких складних сферах, як освітня та медична, з’явилися нові напрями — необхідно пустити бізнес в освіту та охорону здоров’я. Ідеться про спосіб фінансування галузей. До Плану заходів з дерегуляції вже закладено нові принципи: «гроші ходять за пацієнтом» та «гроші ходять за учнем». Якщо зможемо це реалізувати, то, я переконана, матимемо і нові робочі місця, і розвиток підприємництва, і підвищення якості послуг для населення, і над?ходження до бюджету», — наголосила голова ДРС.

Учасники брифінгу зазначили, що всі заплановані заходи дадуть змогу запровадити в Україні новий стандарт регулювання, який відповідатиме потребам бізнесу і суспільства, буде якісним, вимірюваним і результативним. Держава перестане диктувати суперечливі та незрозумілі обмеження для бізнесу. Кожне регулювання буде логічним і аргументованим.

Перший крок у цьому напрямі уже зроблено. Спільно з Державною регуляторною службою та Офісом ефективного регулювання (BRDO) розпочато системний перегляд регуляторного поля, в межах якого вперше буде проведено оцінку не форми документа, а суті регулювання, його ефективності. Перегляд здійснюватимуть за єдиною методикою, яку розробляли незалежні експерти BRDO, використовуючи найкращі світові практики та адаптуючи процес до українських реалій. 

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»