Рішення РНБО від 4 березня «Про Концепцію розвитку сектору безпеки і оборони України» Президент Петро Порошенко ввів у дію відповідним указом. Найактуальнішими в середньостроковій перспективі визначено зокрема такі загрози: агресивні дії РФ для виснаження нашої економіки і підриву суспільно-політичної стабільності для знищення України й захоплення її території; застосування воєнної сили, технологій гібридної війни; тимчасова окупація РФ території Криму та подальші дії щодо дестабілізації обстановки у Балто-Чорноморсько-Каспійському регіоні.

Серед інших загроз національній безпеці розвідувально-підривна й диверсійна діяльність Росії та інших держав і дії, спрямовані на розпалювання міжетнічної, міжконфесійної, соціальної ворожнечі й ненависті, сепаратизму, тероризму; створення і всебічна підтримка маріонеткових квазідержавних утворень на тимчасово окупованій території частини Донецької та Луганської областей; нарощування РФ військових угруповань поблизу нашого кордону та на тимчасово окупованій українській території, зокрема розміщення в Криму тактичної ядерної зброї; екстремістські злочинні озброєні угруповання, чию діяльність спрямовано на дестабілізацію внутрішньої соціально-політичної ситуації в Україні, порушення роботи органів влади, блокування важливих об’єктів промисловості й інфраструктури. Крім того, безпековий виклик — можливе використання території України для ведення бойових дій у разі виникнення воєнного конфлікту між державами — членами НАТО і РФ, повідомляє прес-служба Президента.

Тож реформування сектору нацбезпеки має враховувати весь спектр загроз і відповідну реакцію на виклики. Йдеться зокрема про запровадження принципів і стандартів країн ЄС і НАТО, підвищення рівня координації та взаємодії; упровадження ефективної уніфікованої системи планування та управління ресурсами, створення національної системи кібербезпеки, здійснення професіоналізації сил оборони та створення необхідного військового резерву.

Враховуючи положення документа, упродовж трьох місяців Кабінет Міністрів, Служба безпеки, Служба зовнішньої розвідки, Управління державної охорони зобов’язані розробити концептуальні та програмні документи розвитку складових сектору безпеки і оборони, а за два місяці Міністерство оборони має доопрацювати Стратегічний оборонний бюлетень України та внести його на розгляд РНБО.