Заметіль і морози значно ускладнили життя в багатьох населених пунктах Черкащини. Проте енергопостачання успішно поновлене. Над усуненням наслідків стихії сумлінно попрацювали бригади обленерго. 

У посиленому режимі в ці морозні дні працюють рятувальники управління ДСНС у Черкаській області. За повідомленням сектору зв’язків зі ЗМІ та роботи з громадськістю, для запобігання надзвичайним ситуаціям на бойовому чергуванні постійно перебувають 40 з лишком автомобілів підвищеної прохідності, а також тягачі з лебідками, близько 300 працівників з особового складу підрозділів управління ДСНС та 55 — з місцевих пожежних команд. Окрім того, в області розгорнуто близько 200  пунктів обігріву, в яких можна не лише зігрітися, а й отримати гаряче харчування. За час їхнього функціонування до таких місць прихистку по допомогу звернулося близько 700 громадян.

Цими днями у снігову пастку між селами Ксаверове та Калинівка Городищенського району потрапив автомобіль швидкої медичної допомоги, що прямував на виклик до хворого. Часу на зволікання не було, але стихія не випускала машину з медиками. Зі снігового замету автомобіль звільнила пожежно-рятувальна служба, яку викликали телефоном. Хворому своєчасно надано очікувану допомогу.

Посеред ночі біля села Васильків Шполянського району під час транспортування дворічного малюка до лікувального закладу загруз у заметах автомобіль невідкладної допомоги. Своєчасно доставити дитину до лікарні допомогли рятувальники з районного центру, які не тільки витягли із замету транспортний засіб, а й супроводили його до медичного закладу.  

Як наголосив начальник Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Черкаській області генерал-майор служби цивільного захисту Віктор Гвоздь, рятувальники не лише самі активно ліквідовують надзвичайні ситуації, а й проводять активну профілактичну роботу. З 21 січня в області діють соціальні патрулі, до складу яких увійшли працівники Державної служби України з надзвичайних ситуацій, соціальних служб, Товариства Червоного Хреста, медичні працівники та представники міліції. Головна їхня мета — запобігти загибелі людей від переохолодження. Тільки за добу вони виявляють по кілька десятків громадян, які потребують допомоги. Їх доставляють до лікувальних закладів і пунктів обігріву.

У профілактичній роботі рятувальникам також активно допомагають волонтери. «Ми відновили рух добровільних помічників, — розповів Віктор Гвоздь. — Якщо раніше в кожному колгоспі існувала пожежно-сторожова охорона, яка швидко реагувала і допомагала в ліквідації надзвичайних подій до приїзду «підкріплення» з районного центру, то з розпадом колективних господарств зникли і ці формування. Нині ми відроджуємо традицію співпраці з активною частиною населення. Волонтерів залучаємо до профілактичної роботи, навчаємо дій у надзвичайних ситуаціях та надання першої медичної допомоги. Волонтерські осередки нині сформовані фактично в кожному районі».