Соціальна, медична, психологічна реабілітація демобілізованих воїнів — серед пріоритетів діяльності влади Прикарпаття. Наміри владних структур Івано-Франківщини забезпечити учасникам АТО всебічну підтримку підкріплені фінансово. Якщо торік на виконання соціальних гарантій, обіцяних послуг і пільг обласний бюджет надав 6,4 мільйона гривень, то цього року сума виплат лише зі скарбниці області може сягнути 10,7 мільйона.

В усіх районах краю створено інформаційно-консультативні центри допомоги учасникам антитерористичної операції та членам їхніх сімей, працюють «гарячі» телефонні лінії для належного та оперативного вирішення нагальних соціальних питань, що виникають. Ухвалено програми, що передбачають компенсацію коштів на безкоштовний проїзд демобілізованих бійців у громадському транспорті, на оплату житлово-комунальних послуг. Зазначимо, що на Івано-Франківщині учасникам АТО відшкодовують житлово-комунальні витрати у повному обсязі.

У центрах соціальних служб і центрах зайнятості розробили «дорожню карту» роботи з демобілізованими та їхніми рідними. Консультації, у тому числі юридичні, надають у режимі «єдиного вікна», щоб людина не марнувала сили і часу на ходіння чиновницькими кабінетами, а могла прийти в одне місце й отримати весь необхідний комплекс допомоги. Або принаймні адресу установи, де мають вирішити конкретну проблему. Зокрема оформити документи на отримання земельної ділянки.

На особливому контролі керівництва департаменту соціальної політики Івано-Франківської облдержадміністрації — санаторно-курортне оздоровлення військово службовців, а також їхнє працевлаштування. Повернутися до мирного життя колишнім воїнам допомагає Івано-Франківський обласний центр зайнятості.

— Усі, хто до нас звернувся, отримали матеріальну допомогу по безробіттю, — розповідає його директор Григорій Горбаль. — Чимало військовослужбовців, які брали участь в антитерористичній операції, уже влаштувалися на роботу, пройшли професійне навчання і підготовку, підвищення кваліфікації. При цьому обов’язково враховували бажання і можливості кожного з них, у тому числі із застосуванням сучасних тестових методик. Багато демобілізованих скористалися можливістю отримати кошти на започаткування підприємницької діяльності.