ДАТА. Музею О. Пушкіна і П.Чайковського на Черкащині — 75 років. З нагоди річниці в Кам’янці на Черкащині відбулися урочистості, на які завітали численні гості. За дорученням посла Російської Федерації в Україні Михайла Зурабова з привітаннями приїхав і аташе посольства Сергій Ігнатенко. Господарі вітали присутніх творами Петра Чайковського на вірші Олександра Пушкіна у виконанні камерного ансамблю заповідника під керівництвом Таміли Чупак та камерного хору «Кам’янка» під керівництвом заслуженого працівника культури Валерія Волкова.

Аналогів Кам’янському музею, що об’єднав двох світових геніїв, немає — у цьому його унікальність і неповторність. На базі музею влітку 1995 року в Кам’янці було створено історико-культурний заповідник, до якого увійшов іще один музей  — історичний, а також картинна галерея та комплекс пам’яток архітектури, історії і природи міста. Й нині Зелений будиночок, у якому розміщено музей, зберігає свою дивовижну ауру. Переступивши його поріг, поринаєш у неповторну атмосферу XIX століття. Вдивляєшся в пейзажі, портрети… Ось книги, які тримав у руках Олександр Сергійович, меблі, якими користувалися Пушкін та Чайковський. «Я пережил свои желанья», «Нереида», «Редеет облаков летучая гряда», останній розділ поеми «Кавказский пленник» написані поетом саме тут. А пригляньмося до французьких пістолетів. Саме таким стрілявся на дуелі Пушкін з Дантесом…

Ось він, Зелений будиночок, притулок спокою, поезії й натхнення. Фото з сайту ukrainaincognita.com

З трепетом підходиш до давидовського рояля, жовтуватих клавіш якого торкалися пальці Петра Ілліча Чайковського. Інструмент продовжує звучати на літературно-музичних вечорах, творчих зустрічах, презентаціях, конкурсах, захоплюючи своїм бархатисто-проникливим тембром. Кілька років тому його відреставровано завдяки вже покійному В. С. Черномирдіну, який, відвідавши музей, був глибоко схвильований і висловив працівникам музею щиру вдячність та низький уклін.

Цю розповідь хотілося б завершити рядками з вірша сімферопольського поета Данила Кононенка, якого написав, глибоко відчувши атмосферу цього унікального куточка:

Духовності пречисте
джерело, 

Водою всіх нас освяти

своєю, 

Все збережи, що є і що

було, 

Меморіальний Кам’янський

музею!

За все тобі завдячуємо ми — 

За Музику й Поезію

глибинну.

За те, що почуваємось

людьми

І палко любим рідну

Україну.