Останні пункти офіційного візиту глави Української держави до Туреччини були позбавлені офіційного лоску. Церемонії залишилися для протоколу, решта — для душі й духу. Так у Тронній залі Вселенського Патріархату у Стамбулі Президента Петра Порошенка прийняв Архієпископ Константинополя — Нового Риму та Вселенський Патріарх Варфоломій І.

Петро Порошенко висловив глибоку вдячність за величезну допомогу, яку український народ отримує від Вселенського Патріарха Варфоломія І: «Я дуже вдячний Патріарху за постійну турботу, постійну молитву за Україну, її процвітання, мир на українській землі, за постійну допомогу, яку Мати-Церква надає Україні», — сказав глава держави під час брифінгу, адже спілкування зі Святійшим відбувалося в дуже вузькому колі.

«Безумовно, ми говорили про майбутнє України, про мир, про єдину Помісну Православну Церкву, якої прагне і чекає український народ, — цитує слова Президента його прес-служба. — Ми впевнені в тому, що молитви церкви Бог почує. Ми впевнені, що прийде мир на українську землю, прийде спокій, прийде процвітання. І я дуже вдячний Його святості Патріарху Варфоломію І за дуже важливий для нас діалог стосовно майбутнього України».

Материнська церква благословляє нашу країну. Фото з сайту dyvys.in

Вселенський Патріарх Варфоломій І високо оцінив результати візиту Президента для зміцнення відносин і висловився за мир в Україні.  «Я хочу відзначити велике задоволення і подяку Президентові України за його візит. Ви знаєте, що церква Константинополя є материнською церквою української нації. Ми відчуваємо духовний зв’язок між Константинопольською церквою та Україною, — конкретизував Варфоломій І. — Це наш обов’язок тут, у Вселенському Патріархаті постійно молитися за мир і єдність в Україні, в Європі і в усьому світі».

Так сталося, що разом із Президентом до берегів Туреччини у Мармурове море прибув і флагман Військово-морських сил України фрегат «Гетьман Сагайдачний», який бере участь у спільних навчаннях з турецькими військовими моряками.

Командир морського походу капітан 2-го рангу Дмитро Глухов і командир фрегата «Гетьман Сагайдачний» капітан 2-го рангу Денис Іванін ознайомили главу держави з обмундируванням і мобільним військовим госпіталем, які передала турецька сторона.

Загалом Україна отримає п’ять таких шпиталів. Одразу після прибуття фрегата «Гетьман Сагайдачний» на Батьківщину це обладнання буде передислоковано в різні сектори відповідальності зони проведення антитерористичної операції на сході нашої країни.

Президент  підкреслив, що такі пересувні медичні комплекси зараз потрібні у зоні АТО, а те, що їх передала Україні Туреччина, назвав свідченням партнерських відносин двох держав. «До цього ми отримували їх із США, Канади, Австралії. Нині це дуже важливо і підкреслює стратегічний характер наших відносин», — резюмував Петро Порошенко.

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»