ЕКОНОМІЧНА БЕЗПЕКА. Упродовж подальших трьох років Міністерство фінансів України очікує зниження показника співвідношення державного (включаючи гарантований) боргу країни до ВВП. Зокрема, відомство прогнозує, що його показник за підсумками 2011 року становитиме 42,5% (держборг — 29,2%), у 2012 році — 41,9% (27,6%), у 2013 році — 37,9% (26,3%), у 2014 році — 35,3% (25,7%). Відповідно до закону про державний бюджет України на 2011 рік, граничний рівень держборгу встановлено на рівні 375,6 млрд грн (станом на 5 вересня він становить 360,5 млрд грн). «До кінця цього року граничний рівень держ?боргу не буде перевищено. У Мінфіну є необхідні кошти для виконання зобов’язання, термін якого настає в грудні цього року, обсягом 16 млрд грн (йдеться про наданий російським банком уряду України кредит на 2 млрд доларів)», — запевнив представник департаменту управління державним боргом і міжнародної співпраці Мінфіну Костянтин Кузнєцов.

— Критичний рівень зовнішнього боргу по відношенню до ВВП визначений у 60%, але криза 1998 року засвідчила, що такий рівень для більшості країн сягає 55%. На сьогодні, щоб Мінфіну почувати себе комфортно при існуючому борговому навантаженні, дуже важливо розуміти, які тенденції прогнозуються в світовій економіці, що буде з нашим ВВП у найближчі півроку з урахуванням того, що Україна дуже залежить від зовнішніх ринків (її економіка є експортоорієнтованою), — зазначив під час «круглого столу» «Держборг і платіжний баланс» у Києві голова правління «Дочірнього банку «Сбербанка Росії» Ігор Юшко. На його думку, якщо відбудеться зниження ВВП в окремо взятому періоді часу, то краще триматися подалі від дуже неприємного показника у 55% з метою уникнення макроекономічної невизначеності. Для України бажано перебувати хоча б на рівні показника 37—39%, як це було у минулі 7—8 років. Адже ситуація 2008-2009 років показала, що така дистанція дала змогу пом’якшити удар по вітчизняній економіці.

Цікаво, що рівень держборгу найбільш проблемної країни Єврозони на кінець 2010 р. становив 142,8% ВВП. Згідно з прогнозом Єврокомісії, загальний борг зони євро за результатами нинішнього року очікується на рівні 87,9% від ВВП. При цьому представник Єврокомісії Амадеу Алатфадж заявив, що вона не розглядає сценаріїв, які містять можливість дефолту Греції.