РОБОЧЕ МІСЦЕ

Понад 10 тисяч буковинців працевлаштовані торік через службу зайнятості

Безробітних дедалі більше, вільних посад — навпаки. З 800 зафіксованих в області вакансій дві третини — у Чернівцях, а роботу переважно шукають мешканці сіл. А ще молоді люди віком до 35 років. Тому серед соціальних послуг обласного центру зайнятості — працевлаштування на дотаційні робочі місця, за які Фонд загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття відшкодовує роботодавцю кошти, що пішли на заробітну плату колишніх незайнятих. Торік у Чернівецькій області ця сума склала 15,2 мільйона гривень, а роботу отримали дві тисячі буковинців: переважно молодь і ті, хто належить до соціально незахищених категорій населення. 

Уміти б розмальовувати життя у яскраві кольори! Фото автора

А ось 111 безробітних вирішили скористатися наданою державою можливістю і самі забезпечилися роботою, отримавши одноразову виплату допомоги з безробіття для організації підприємницької діяльності. В цьому їм допомогли проведені в обласному центрі зайнятості тематичні семінари з відкриття і ведення власної підприємницької справи. Ще чотири тисячі безробітних буковинців пройшли професійну перепідготовку та підвищення кваліфікації, причому переважна більшість — на замовлення роботодавців.

— Особливу увагу ми приділяємо працевлаштуванню молоді й жінок, — розповідає Галина Чупіна, директор Чернівецького обласного центру зайнятості. — Семінари з безробітними жінками перетворюються ще й на психологічні, соціальні консультації, де наші спеціалісти розповідають і про те, як знайти роботу, та як вийти зі стресового стану, як позбутися розгубленості перед важкою життєвою ситуацією, активізувати зусилля на її подолання, підвищити самооцінку. Стали традиційними у нас місячники профорієнтації молоді і дні професійного самовизначення «Молодіжна професійна панорама». Їх мета — допомогти дітям, які стоять на порозі дорослого життя, визначитися з професією, з навчальним закладом, в якому хотілося б опанувати фах, і ознайомитися з майбутнім місцем роботи.

На таких заходах (а вони завжди велелюдні) відбуваються майстер-класи, де студенти училищ і коледжів демонструють здобуті навички, а роботодавці — товари, які виробляє їхнє підприємство. Найбільш актуальні нині — спеціальності, пов’язані з інформаційними технологіями, а також робітничі професії: токар, коваль та електрик.