На її відкриття прийшло багато відомих постатей. Зокрема слово сказав віце-прем’єр-міністр — міністр культури В’ячеслав Кириленко. Для нього, як і для всіх шанувальників таланту великої поетеси, Леся була «настільки тонкою у своїй ліриці, настільки крицевою, сталевою у своїй волі до реалізації тих життєвих настанов, на яких стояла протягом свого, на жаль, не довгого, але такого великого для України життя».

Письменниця Оксана Забужко впевнена, що «видатнішої, революційнішої жінки, ніж володарка «Кассандри» і «Камінного господаря» у жіночій європейській літературі ХХ століття, не було.

Життя і творчість Великої Лесі надихають митців. Фото Володимира ЗAЇКИ

«Мені за кордоном кажуть: «Боже, який у вас скарб», — не втрималася від емоцій талановита українка.

У відкритті виставки також узяли участь поет Іван Драч, знані українські художники Василь Перевальський, Василь Чебаник, Володимир Слєпченко, Василь Корчинський, Поліна Дорошенко, Лариса Дем’янишин, літературознавець Лариса Мірошниченко.

В основу експозиції покладено колекцію з фондів Національного музею літератури України, яку науковці збирали впродовж 35 років. Її вагому частину становлять портретні зображення Лесі Українки, які виконали відомі українські митці народний художник України Василь Касіян, академіки Володимир Слєпченко та Василь Чебаник, заслужений художник України Олексій Штанко, художниці Лариса Іванова та Наталія Синишин.

Уперше на виставці для широкого кола відвідувачів демонструють скульптурні портрети великої поетеси авторів Галини Кальченко та Миколи Обезюка, ювілейні медалі пам’яті Лесі Українки, роботи Галини Кальченко і Мінни та Петра Фліт, а також унікальну камею корифея гліптики Олега Галатіна.

Представлено й ілюстрації до творів Лесі Українки в графічних роботах академіків Миколи Стороженка і Василя Перевальського, народних художників України Михайла Дерегуса, Василя Лопати, Олександра Губарева, заслуженого художника України Георгія Малакова, інших. Зацікавить відвідувачів і книжкова колекція рідкісних видань Лесиних творів — від найдавніших до найновіших.

Наживо безсмертні творіння Великої українки прозвучали у виконанні студентів Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені І. К. Карпенка-Карого.

Виставка триватиме до кінця березня. 

Наталя ЛІЩИНСЬКА
для «Урядового кур’єра»