Їм важко, особливо коли повертаються з війни в мирне життя. Там смерть, страждання, страх, а тут — заповнені кафе і ресторани, усмішки, люди гуляють. Сприйняти це тим, хто місяцями воював, щогодини ризикуючи життям, непросто.

— Тому ми наголошуємо, що відразу бійців повертати у цивільне життя не можна, — зазначає координатор супроводу родин загиблих ГО «Психологічна кризова служба» Вікторія Кочубей.

Вона каже, що воїнам потрібно принаймні кілька днів поспілкуватися з психологами, скажімо, на турбазах чи в санаторіях. Якщо ж відразу повернути військовиків у цивільне життя, вони можуть навіть у родині повестись агресивно або замкнутися в собі, щоб не засмучувати рідних розповідями про пережите.

Ця тема була в центрі уваги фахівців під час «круглого столу» в Черкаському обласному центрі медичної та практичної психології на базі обласної психіатричної лікарні.

— Нині для нашої країни актуальна потреба надання медико-психологічної допомоги та консультування учасників АТО, — зазначив головний позаштатний психолог департаменту охорони здоров’я Черкаської облдержадміністрації Микола Стеценко. — Досвід країн, які пережили схожі катастрофи, свідчить про серйозність віддалених наслідків гострих реакцій на стрес.

За словами фахівця, за умови браку фахової медико-психологічної та психотерапевтичної допомоги існує ризик розвитку в людей так званих дезадаптивних пристосувальних стратегій поведінки (депресії, схильність до вживання психоактивних речовин, алкоголізація, конфліктність у міжособистісних стосунках та виникнення ризику аутоагресивної поведінки).

Основною проблемою учасників АТО психолог обласної психіатричної лікарні Валентина Пилявська вважає нерозуміння того, що стресові реакції потребують уваги і медико-психологічної допомоги. Тому вони й не звертаються по неї. У таких випадках людина може переживати різні страхи, порушення сну, психологічну ізоляцію, почуття самотності, відчуження, відчуття, що її не розуміють, раптові та неконтрольовані емоції, підвищену дратівливість, байдужість до життєвих перспектив, непотрібність і втому. Зазвичай ці стани нетривалі. Якщо симптоми не минають впродовж двох тижнів, треба звертатися до фахівців.

Таку допомогу зокрема можна отримати за телефонами довіри Черкаського обласного центру медичної та практичної психології: 047-33-5-01-02, 094-986-21-02. А ще можна звернутися до Центру психологічної допомоги жертвам насилля в Черкаський обласний психоневрологічний диспансер та до профільних медичних закладів інших областей.