ПЕНСІЙНА РЕФОРМА

Найвідчутніше вона торкнеться саме державних службовців. Вони більше не матимуть значної частини нинішніх пільг і привілеїв. Пенсійна реформа спрямована насамперед на відновлення соціальної справедливості. Це підкреслив віце-прем'єр-міністр -міністр соціальної політики Сергій Тігіпко під час зустрічі з представниками центральних органів виконавчої та місцевої влади.

На державній службі перебувають 300 тис. громадян. І перед урядом стоїть нелегке питання, яким чином їх торкнеться пенсійна реформа. Вона передбачає ліквідацію диспропорції між найбільшими й найменшими пенсіями, врегулювання виплат працюючим держслужбовцям-пенсіонерам, встановлення чітких строків перебування на держслужбі.

"Є державні службовці, які мають надзвичайно низьку платню. Йдеться про соціальний сектор, п'яту-сьому категорії. У ході громадського обговорення надійшла пропозиція - якщо і запроваджувати обмеження, то для категорій з високою платнею. А для тих, у кого зарплати на низькому рівні, ми повинні гарантувати стабільність та зберегти цінний кадровий потенціал", - зазначив урядовець. Тож для держслужбовців цих категорій запропоновано зберегти норму нарахування спеціальних пенсій на рівні 90%.

Більшість країн стимулюють тих, хто приходить на держслужбу, зокрема за рахунок соціальних пакетів і пенсій, повідомляє прес-служба віце-прем'єр-міністра - міністра соціальної політики. Але існує розрив між пенсіями держслужбовців та іншими категоріями. І завдання влади - знайти "золоту середину".