Останнім часом українські кінематографісти дедалі частіше звертаються до прози вітчизняних письменників. Так, 26 лютого відбудеться прем’єра стрічки Івана Кравчишина «Політ золотої мушки» за мотивами «Бурачковицьких хронік» Богдана Волошина.

Комедійна стрічка розповідає про дівчинку, яка живе у самому центрі Європи (судячи з таблички) та любить дивитися на небо як на кіноекран. Вона розповідає три версії історії про те, як через бика мало не почалася третя світова війна.

В основі сюжету — весілля та смерть старого дідуся і що з цього вийшло. Дівчинка, яку батько називає Миколою, через дідові настанови розповідає свою версію божевільного весілля, де наречена намагається оженити на собі перспективного хлопця, вдаючись до обману, про місцевого жителя, який повернувся з Києва і вирішив будувати метро, й про те, як двоє вуйків закопали горілку й потім не могли її знайти. А також що стало зі старим гуцулом і чому його ще довго возили селом і не могли нормально поховати.

Таке враження, що режисер фільму звалив в одну «кучу» і футбол, і бика, і весілля, і заповіт, і самих гуцулів з їхнім колоритом.

Здавалося б, стрічка переповнена гумором та дотепними історіями, але після сміху відчувається присмак смутку і розчарування, адже реальність не така й весела: бюрократія, алкоголізм, жадність, хіть, плітки — все це на тлі прекрасної карпатської природи, якої хотілося б більше у фільмі.

 

Настя ІВАНЦОВА
для «Урядового кур’єра»