Кого знищував Сталін — українців чи селян? Чи була у нього програма знищення українців? І чого боявся всесильний генсек, організуючи загальносоюзний голод 1932–33 років?

Хоча про Голодомор написано чимало, тема настільки обросла міфами та різного роду політичними інсинуаціями, що пересічній людині вже не зрозуміло, кому вірити, і що саме вважати правдою про трагедію українського народу. Ці та інші питання висвітлюються в інтерв’ю «Урядового кур’єра» з завідуючим відділом історії 20–30 років ХХ століття Інституту історії України НАН України, доктором історичних наук Станіславом КУЛЬЧИЦЬКИМ.

Науковець стверджує, що програми знищення українців, як і програми організації загальносоюзного голоду, у Сталіна не існувало! Голодомор виник внаслідок акції чекістів. Чого ж боявся всесильний генсек? Провал хлібозаготівель 1932–1933 років і викликаний ним загально- союзний голод цілком міг коштувати йому посади генсека. Щоб не втратити її, генсек своєю новорічною телеграмою українському селянству пустив в хід ту чекістську акцію, яку почав готувати від утворення надзвичайних хлібозаготівельних комісій.

Терор голодом не відрізнявся від інших різновидів терору, які використовувалися режимом, щоб добитися від радянських громадян потрібної владі поведінки, а хлібозаготівлі Кремль використовував як інструмент покарання бунтуючих українських селян.

Більше інформації читайте у спеціальному випуску «Урядового кур’єра», до 80-річчя Голодомору 1932–33 років, який вийде 22 листопада 2013 року.