Люди, які розрізняють аромати, краще запам'ятовують події дня та будь-які дані. Таку заяву зробив професор Артін Аршамян з Каролінського інституту в Швеції.

При нежиті, коли слизова оболонка органів дихання забита, сприйняття людини і запам'ятовування інформації значно погіршуються. Це відбувається, оскільки запахи впливають на нюхову цибулину, а вона пов'язана з гіппокампом мозку. Якщо з якої-небудь причини людина не відчуває аромат, то його пам'ять погіршується. Дихання через ніс, навпаки, покращує сприйняття і запам'ятовування отриманих відчуттів. Вчені довели цю закономірність у новому дослідженні, в якому брали участь молоді люди віком від 19 до 25 років.

У результаті експерименту з'ясувалося, при диханні ротом пам'ять погіршується. Тоді неподразнюється нюхова цибулина, пов'язана з гіппокампом і людина не здатна чітко розповісти про минулі події. При диханні носом, навпаки, пам'ять поліпшується. До експерименту залучили 24 людини і у всіх виявили подібну залежність. Сприйняття аромату може погіршитися не тільки через нежить, а й через хворобу Альцгеймера. Тому, коли людина перестає відрізняти різні запахи без інших симптомів серйозної недуги – це відмінний привід звернутися за консультацією до лікаря.

Орест ГОРЯНСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»