ПРЯМА ЛІНІЯ «УК»

Проблеми нарахування та перерахунку пенсії, вчасного її отримання тощо завжди перебувають у центрі уваги людей. «Актуальні питання пенсійного забезпечення громадян» — такою була тема нашої «прямої лінії». На запитання читачів газети відповідав директор департаменту пенсійного забезпечення та соціального захисту інвалідів Міністерства соціальної політики Микола ШАМБІР.

Зокрема питали про таке:

Марина Іванівна, Черкаська область:

— Пропрацювала дояркою багато років. Маю право дострокового виходу на пенсію. Але не можу підтвердити всього свого стажу роботи, адже колгоспу, в якому працювала ще за радянських часів, звісно, вже давно немає. Чи можу якось в інший спосіб довести, що я там працювала? Чула, начебто можу привести двох свідків, які підтвердять, що працювали в цьому колгоспі в той самий час разом зі мною. Чи це допоможе?

— На жаль, якщо архіви зовсім не збереглися і ви не можете документально підтвердити, де і коли працювали, вдіяти нічого не можна. Адже свідки можуть підтвердити лише те, що ви справді працювали разом з ними в певний час і на конкретному підприємстві, тобто ваш стаж. Але для дострокового виходу на пенсію потрібно, щоб у документі було зазначено, що ви виконували конкретно встановлені норми обслуговування тварин. А це свідок компетентно засвідчити не зможе. Проте в багатьох підприємств, яких уже нині немає, є правонаступники. А колгоспи здавали документи в місцеві архіви. Спробуйте подати запит туди.

(Повністю «пряму лінію» буде опубліковано в одному з найближчих номерів «УК»)