«Ви знали, що ми використовуємо лише 10 відсотків можливостей нашого мозку? Вчені у цій барселонській лабораторії працюють над тим, щоб збільшити цю цифру», – розповідає журналіст Євроньюз Хуліан Лопес у цьому випуску програми «Футуріс».

Сучасна людина за місяць отримує стільки даних, скільки середньовічна не бачила за все життя. Але одна справа – отримати, і зовсім інша – скористатися цим.

Отже, ці вчені намагаються створити інструмент, який допоможе подолати проблему. Зараз вони працюють із віртуальною реальністю.

Джонатан Фрімен, координатор проекту CEED:

«Дослідження показують, що у тій інформації, яку ми обробляємо несвідомо, можуть міститися дуже корисні для нас знання. Це може бути важлива інформація для життєдіяльності, або потенційна загроза, яку ми наче бачимо, але не надаємо належної уваги.

Ви використовуєте дотик, слух та зір для того, щоб отримати уявлення про середовище, в якому існуєте. Ми намагаємося зробити так, щоб отримати від органів чуттів ту інформацію, яку за інших умов ми би сприйняли на підсвідомому рівні. Ми віримо, що це збільшить наші можливості, коли ми працюємо з великими обсягами даних».

Простіше кажучи, вчені цього європейського проекту хочуть зробити нас розумнішими та уважнішими завдяки стимулюванню підсвідомого. Це, на їхню думку, вивільнить потенціал творчих здібностей мозку. Для такого завдання вони розробили складну систему.

Педро Омедас, IT-спеціаліст проекту CEED:

«Ми поєднуємо різні технології. Платформи віртуальної реальності та платформи змішаної реальності дозволяють нам візуалізувати інформацію. Також у нас є засоби, що допомагають систематизувати результати. Ми використовуємо прилади стеження, щоб зрозуміти, як людина рухається в просторі. Є різноманітні фізіологічні датчики, які вимірюють серцебиття, інтенсивність дихання тощо. Це дає нам можливість оцінювати як свідому, так і несвідому реакцію людини. Наше основне завдання – поєднати це в одну логічну картинку».

Цей крок, сподіваються вчені, допоможе їм у пошуку нових наукових інструментів. Це потрібно, щоб сучасна людина не загубилася у нескінченному потоці інформації, що зростає щосекунди.

 Copyright © European Commission 2014 / euronews 2014