У Запоріжжі відбулося засідання робочої групи з питань координації дій та контролю за збереженням меліораційних систем і мереж водопостачання в області. За даними начальника Запорізького обласного управління водних ресурсів Володимира Шляховчука, нині в комунальній власності області перебуває 35% системи, тобто 84 тисячі гектарів. Ще 34% (83 тисячі гектарів) перебувають на балансі фермерських господарств. У держвласності — 17 тисяч гектарів (7%). Без господаря лишаються 23% (56 тисяч гектарів зрошувальних систем).

На розгляд Верховної Ради України подано законопроект, який спростить доступ до меліоративних систем та посилить покарання за їхнє розкрадання. В усіх районах Запорізької області створено робочі групи запобігання розкраданню систем зрошення. Проте не всюди вони діють ефективно. Так, деякі сільради, замість зберігання меліоративних систем, демонтують їх, забуваючи при цьому, що перед знищенням системи їй мають дати оцінку фахівці облводгоспу. Натомість в. о. голови Запорізької ОДА Костянтин Бриль звернув увагу на те, що питання збереження зрошувальних систем перебуває на контролі влади регіону. І для розв’язання цієї проблеми потрібна допомога прокуратури і СБУ. Та правоохоронці вимушені діяти досить обмежено, оскільки розкрадені системи не мають офіційної вартості.

— Насамперед у кожному районі потрібно провести інвентаризацію та оцінити всі меліораційні системи, — каже Костянтин Бриль. — Навіть якщо вони вже зруйновані і підлягають демонтажу, кошти, виручені від продажу, мають надходити на баланс сільрад. Також не варто забувати, що голови РДА персонально відповідають за зрошувальні системи без господарів.

Ланка меліорації, створена свого часу великими зусиллями наших батьків, тепер перспективний напрям для Запорізького регіону. Приміром, вкладенням у меліорацію двох мільярдів доларів США (під гарантії держави) зацікавилися арабські інвестори, які розуміють всю цінність ведення сільського господарства в Україні.