Корпорація закордонних приватних інвестицій (Overseas Private Investment Corporation, OPIC) — державне агентство США, що акумулює американський капітал для інвестицій у нові ринки та країни, які розвиваються, планує найближчим часом удвічі наростити присутність в економіці України. Харківський регіон у цьому контексті розглядають як пріоритетний. Про це, як повідомив голова Харківської обласної державної адміністрації Ігор Райнін, заявила голова OPIC Елізабет Літтлфілд під час переговорів із розвитку торговельно-інвестиційного співробітництва, які делегація Харківської області проводила в Сполучених Штатах.

Передусім йдеться про спрямування інвестиційних потоків в агросектор, енергетичну інфраструктуру та інші напрями, які можуть забезпечити високу ефективність інвестицій, одночасно підвищуючи конкурентоспроможність нашої економіки та створюючи робочі місця.

Характеризуючи перспективи розвитку інвестиційного співробітництва зі США, Ігор Райнін зазначив, що на відміну від багатьох українців, в американців немає недооцінки економічного потенціалу України.

«Американський транснаціональний бізнес уміє рахувати і бачить велику перспективу в Україні, — зазначив керівник Харківщини. — Адже ми — найбільша країна в центрі Європи і прекрасний плацдарм для виходу на континентальний ринок, а також ринки Близького Сходу й Африки». Він також підкреслив, що головним завданням такого потужного регіону, як Харківщина, бачить перетворення з поки що маловпізнаваної марки «Вироблено в Україні» на одну з відомих у Сполучених Штатах.

«Харківщина вийшла на переговори з конкретними ініціативами, які було почуто. Також наша область отримала зустрічні пропозиції, які опрацьовуватимуть разом із діловими та науковими колами. Можу однозначно сказати: маємо чималу номенклатуру промислової продукції, що конкурентоспроможна на американському ринку та викликає інтерес наших партнерів», — наголосив Ігор Райнін.

За його словами, нині є потужні виробники спеціалізованої продукції, які добре ознайомлені з можливостями харківської промисловості та інженерної школи. Вони не раз стикалися з нашими підприємствами на міжнародних тендерах. Отож великий інтерес до кооперації зусиль для спільного виходу на глобальні ринки цілком закономірний.

Серед підписаних у США угод і меморандумів керівник регіону назвав домовленості про укладення конкретної угоди про роботу між Харківською торгово-промисловою палатою та Бруклінською, яка налічує понад 2 тисячі концернів і підприємств. Із Агентством США з міжнародного розвитку харків’яни домовилися про реалізацію на території області проектів міжнародної технічної допомоги у сфері сільського господарства. За словами Ігоря Райніна, влітку заплановано візит представників Агентства США з міжнародного розвитку до України, тож іноземна делегація відвідає Харків.

«Було проведено серйозні переговори з Міністерством торгівлі США та безпосередньо з департаментом, який відповідає за країни Європи, зокрема Україну. Дорогою до Харкова ми отримали повне підтвердження домовленостей щодо нашої подальшої співпраці. Наприкінці березня представник Міністерства торгівлі США відвідає наш регіон, щоб розглянути конкретні проекти. Уже зараз можу сказати, що це будуть проекти у сфері промисловості, сільського господарства, фармації, IT-технологій», — підкреслив керівник Харківщини. І додав, що практичну користь від угод, яких було досягнуто, регіон отримає в стислі терміни.