ПОРЯДОК. «Перетворимо обласний центр Закарпаття на місто, в якому сміття буде лише в призначених для нього контейнерах!» Таку заяву зробило дочірнє підприємство міжнародного австрійського концерну AVE. З початку цього року у нього договір з міською радою.

В усіх куточках Ужгорода старі пластикові баки замінили новими металевими, їх нині – більше 400. Для відходів будівництва – великі ємності-кузови: в них можна складувати віджилі меблі чи побутову техніку, картонну тару... Тверді побутові відходи вивозять не раз на тиждень або на кілька днів, як раніше, а інколи по двічі-тричі на день. Тарифи на послуги не змінилися. Зате гори переповнених смітників, які не розчищалися роками, позникали.  

Під час звітування на робочій нараді з головами ОСББ, житлово-будівельних кооперативів, будинкових комітетів, керівниками ЖЕКів технічний директор підприємства Сергій Воробець повідомив, що майданчики для відходів «оптимізовані»: так, смітник, що руйнував стіну лінгвістичної гімназії, перенесено на спеціально забетонований «п’ятачок».

А комерційний директор «AVE-Ужгород» Валерій Пастухов зауважив:

— Закликаємо людей підказувати, де доцільно розмістити контейнерні майданчики. Водночас здійснюємо паспортизацію тих майданчиків, які дісталися у спадок від комунальників. Вони найчастіше не відповідали чинним нормативам. Дещо полегшує завдання те, що наші контейнери відповідають європейським нормам «Євро-5», отже, і санітарні вимоги до їх розміщення простіші, ніж до старих пластикових.

Фахівці кажуть, що сподіваються й на більшу підтримку городян.

Жителі приватного сектора отримують для складування відходів окремі контейнери. Притому без оплати, але за наявності договору із обслуговування. Та нині угоди підписали лише 5 % з них. А ще – третина юридичних осіб Ужгорода.

— Всі хочуть бачити своє місто охайним. Але, мабуть, не всі усвідомили, що ми — не комунальне підприємство і не відділ з благоустрою міськвиконкому, — зауважив Валерій Федорович. — Ми не займаємося очищенням міста як таким, лише надаємо послуги з вивезення відходів. Готові робити свою роботу якісно та в строк, але ж не безплатно.

Ужгород став не першим містом, у якому за непідйомну для комунальників справу взялася «чужа» фірма. Перед цим такий самий договір було підписано і в Мукачевому.