ФІНАНСИ. Торік невелика Рівненщина спрямувала до зведеного бюджету 2 мільярди 174 мільйони гривень:  з них близько мільярда — до державного, решту — до місцевих бюджетів краю. 96% платників податків сплачують їх добровільно.

Найсумліннішим фінансовим донорам суспільства голова Державної податкової служби Рівненщини Віктор Башук вручив подяки і побажав не менш успішної роботи в 2012-му.

— Ще чотири роки тому ми гордо рапортували: є мільярд гривень до зведеного бюджету! Сьогодні спільними зусиллями нам вдалося подвоїти наповнення державного та місцевих бюджетів. А це, зрозуміло, школи, дитсадки, лікарні й дороги, це вчасні пенсії нашим батькам і допомоги для нових громадян незалежної України. Звичайне людське спасибі керівникам тих підприємств, які досягли не тільки високого податкового навантаження, а й виплачують високу заробітну плату своїм працівникам. Це, зокрема, державне підприємство «Прикарпатзахідтранс», ПАТ «Дубномолоко», ВАТ «Рівнегаз», ТОВ «Технобуд», Рівненський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації та багато інших. Податкова віддача цих підприємств нині перевищує 20%. І якщо так працюватимуть усі, податківці точно залишаться без роботи.

Один із найсумлінніших платників податків розповів, що коли подорожував Єгиптом, звернув увагу на оригінальний прилад — ніломір. Знавці однієї з найдавніших цивілізацій пояснили: з його допомогою якраз визначали податкове навантаження: якщо рівень води в Нілі був високий, значить, урожай буде гарним, відповідно, й податків зберуть багато. Якщо ж Ніл не повноводний, тоді й збирати нічого.

Оригінальне фото ніломіра тепер прикрашає кабінет Віктора Башука: він готовий вклонитися єгиптянам за їхній винахід. А всім рівненським платникам податків, чиї потоки стікаються, наче притоки до древнього Нілу, дякує за свідому громадянську позицію. Рівненські ж підприємці цілком задоволені прозорою роботою податківців та співпрацею, яка склалася останніми роками. І пропонують поширити напрацьований досвід на всю Україну.