РЕЙТИНГ. Це запитання виглядає дивним лише на перший погляд. Адже згідно  з так званим індексом «Біг Мака», який кілька разів на рік оновлює  американський журнал The Economist, українська валюта нині недооцінена на 50,2% і посідає друге місце у списку після індійської рупії.

Індекс «Біг Мака» розраховується з 1986 р. на основі ціни однойменного гамбургера в ресторанах  відомої мережі в різних країнах. При складанні рейтингу за основу береться його ціна в США — 4,2 долара. Якщо в якійсь країні зазначений бутерброд дорожчий, значить, валюта її  переоцінена, якщо дешевший —  навпаки.

Саме бутерброд взяли за основу, на якій розраховується рейтинг, тому що McDonald’s представлений у більшості країн світу, а сам «Біг Мак» містить достатню кількість продовольчих компонентів, щоб вважати його універсальним. Крім того, в The Economist вважають його хорошим способом побачити невідповідність у курсах валют різних країн, тому що вартість бутерброда в кожній країні залежить від обсягів випуску, ціни оренди, сировини, робочої сили та інших чинників. Проте більшість експертів одностайні в тому, що зазначений індекс не варто сприймати серйозно.

Автори оновленого рейтингу найбільш переоціненими назвали валюти Швейцарії, Норвегії, Швеції, Бразилії та Данії, а найбільш недооціненими, крім України — валюти Індії, Гонконгу, Малайзії та Китаю, повідомляє  «РБК-Україна».