КОНКУРС. У Міносвіти запровадили конкурс на розробку кращого архітектурного проекту дитячого садка на 60, 120 та 240 місць. Більше того, до участі в цікавому змаганні запросили студентів вищих навчальних закладів – майбутніх будівельників та архітекторів. 

У відомстві наголошують, що вирішили оголосити такий конкурс, щоб і надалі розвивати мережу сучасних дитячих садків, яких так не вистачає в різних регіонах країни. 

Якщо в 2009 році в Україні функціонували 15,4 тисячі дошкільних закладів, у 2010 – 15,5 тисячі, торік свої двері для малюків відчинили вже майже 16 тисяч закладів різних типів і форм власності. Тож нині дошкільну освіту здобувають 1 млн 333 тис. 850 дітей – це 73,4% дошкільнят від 3 до 6(7) років. Втім, за словами керівництва Міносвіти, мережу дитячих навчальних закладів необхідно розширяти і надалі – щоб уникнути черг при влаштуванні малюків до дитсадків, потрібно відкрити ще 700 таких установ.

Базовий компонент: суперечка завершилась

ДЕРЖСТАНДАРТ. Нещодавно в Міністерстві освіти і науки, молоді та спорту доопрацювали нову редакцію Базового компоненту – державного стандарту дошкільної освіти. Як зазначають у прес-службі профільного відомства, члени робочої групи на черговому засіданні узгодили всі спірні питання стосовно змісту документа. Відтак з остаточним його варіантом можна буде ознайомитися на офіційному сайті Міносвіти. 

Нагадаємо, Базовий компонент дошкільної освіти визначає обов’язковий мінімум змісту основних освітніх програм, обсяг навантаження, вимоги до рівня розвиненості, вихованості та навченості 6-7-річної дитини. Зокрема, він передбачає забезпечення гармонійного та різнобічного розвитку особистості дитини в дитсадку, а також впроваджує багатокомпонентність, наступність між дошкільною та початковою загальноосвітньою підготовкою.