ПРОГНОЗ.Перенаселеним, відчуватиме брак питної води і без США у ролі супердержави. Про це йдеться у звіті «Глобальні тенденції 2030», який опублікувала Національна рада США з розвідки. Аналітики з понад десятка розвідуправлінь Сполучених Штатів під проводом ЦРУ дійшли висновку, що до 2030 світ зміниться кардинально.

Населення Землі зросте на більш як мільярд. Якщо в 2010 на планеті мешкало 6,8 млрд людей, то у 2030 це число сягне 8,5 млрд.

Завдяки розвитку медичних технологій зросте тривалість життя, відтак з’явиться тенденція до старіння населення, особливо у розвинутих країнах. Також суттєво посилиться міграція.

Рейтинг найзаселеніших країн прогнозовано очолять Індія та Китай. Сполучені Штати опиняться на третьому місці, а Росія стане останньою у першій десятці.

Стрімке зростання рівня населення призведе до подальшої урбанізації. У 2030 році світ перетвориться на камяні джунглі, адже площа мегаполісів збільшиться втричі.

Якщо нині лише половина мешканців Землі мешкає в містах, то за два десятиріччя міське населення становитиме п’ять мільярдів осіб, або 60% всіх землян.

Через перенаселення та зростання тривалості життя нестача питної води зросте вдвічі, харчів – на третину. Відтак, головні збройні конфлікти виникатимуть саме через природні ресурси, особливо в регіонах, де їх вже не вистачає. Близький Схід, Південно-Східна Азія та Тропічна Африка – ось найгарячіші точки планети у 2030. Водночас, за прогнозами розвідки США, міждержавні військові конфлікти та громадянські війни траплятимуться рідше.

У 2030 настане ера Китаю. Національна рада США з розвідки прогнозує, що Пекін перетвориться на локомотив всієї Азії і стане сильнішим, аніж США та Європа разом узяті – як з точки зору кількості населення, так і рівня ВВП, військових потужностей та інвестицій у технології.

Сполучені Штати й далі відіграватимуть провідну роль, однак втратять статус світового гегемона. Водночас завдяки сланцевій революції їм вдасться позбавитися енергетичної залежності і, ймовірно, стати найбільшим у світі виробником сировинних ресурсів. Відтак ОПЕК, і в першу чергу, нинішній світовий лідер Саудівська Аравія, втратять контроль за цінами на нафту. Такі радикальні зміни загрожують соціальними потрясіннями країнам, що нині залежні від експорту паливних ресурсів.

Джон Керрі заступив на посаду нового Держсекретаря США, ставши другою найвпливовішою людиною в країні. Але які важелі впливу ця посада матиме у 2030? Яку роль відіграватиме Америка та інші світові гравці упродовж наступних двох десятирічь? Доповідь щодо сценаріїв майбутнього кожних чотири роки публікує Національна розвідувальна рада США при ЦРУ. Кілька тижнів тому було оприлюднено новий звіт, який наробив багато галасу. Ми поговоримо про нього з Стефаном Маршаном, експертом з питань геополітики та колишнім заступником редактора видання Le Figaro.

euronews:

- Доброго дня. Кількома словами, яка Ваша думка про цей звіт ЦРУ?

Стефан Маршан:

- Доповідь, по суті, ставить принципове питання: яким буде обличчя Америки у 2030? Відповідь є дещо неоднозначною. Американці чудово знають, що у 2030 році вони перестануть бути наддержавою і втратять гегемонію, якою користувалися з 1945 року. Водночас їм невідомо, яким чином цей міжнародний порядок буде змінено. Відтак, прогнози, які роблять зараз, дуже різні. Одні – оптимістичні, інші – вкрай песимістичні.

euronews:

- Простіше кажучи, сценарії, які розглядаються, це або подальша співпраця, або дезінтеграція. Автори схиляються до останньому варіанту, що означатиме дисбаланс світового порядку та ризик конфліктів поміж державами. Наскільки це реалістичний сценарій?

Стефан Маршан:

- Не викликає сумнівів те, що вся увага США, а також інших країн, буде зосереджена на Азії, яка завершує свій процес становлення як однієї з ключових економічних зон. Питання – чи закінчиться цей процес мирним шляхом? Роль Китаю в ньому буде визначальною. Якщо країна залишатиметься стабільною, заможною і впевненою, вона відіграватиме позитивну роль. Однак якщо Пекін відчуватиме загрозу своєму економічному розвитку, якщо він буде не в змозі встановити задовільну соціальну систему, а відтак, переживатиме дестабілізаційні процеси зсередини, це може становити загрозу для всієї Азії, і у 2030 році світ може піти хибним шляхом.

Однак, не забуваймо, що йдеться про ймовірно найсильнішу економіку, однак поки що не про найсильнішу державу. Наприклад, з військової точки зору, китайські збройні сили перебувають далеко позаду у порівнянні з можливостями американської армії. Що ж стосується доходів на душу населення, то Китай посідає те ж місце, що й Румунія. Тому пройде ще багато часу перш ніж Китай стане справжньою супердержавою і зможе позмагатися зі Сполученими Штатами.

euronews:

- Ця доповідь є американським баченням світу, в якому, як Ви зазначили, США втрачатимуть гегемонію. Яка мета цього звіту? Застерегти американських керманичів? Вплинути на управління країною?

Стефан Маршан:

- Ця доповідь для читачів, які вміють читати поміж рядків. Вона є свідченням занепокоєння серед американців. Вони знають, що будуть витіснені з лідерської позиції в економічному плані і намагаються передбачити, яким чином ситуація втримається на плаву.

euronews:

- Доповідь також містить прогнози щодо розпаду єврозони або виходу з неї найслабших країн-членів. Яка Ваша думка щодо цього?

Стефан Маршан:

- Найцікавіше у доповіді якраз те, про що йдеться найменше. А наймеше йдеться про Африку та Європу. Цілком очевидно, і адміністрація Обами з часом дала це чітко зрозуміти, що США розглядають Європу як дещо незначне. Для Вашингтона вона не відіграє важливої ролі на геополітичній арені. А відтак, в економічному плані подальша інтеграція в Європі розцінюється як загроза. Що ж стосується розпаду єврозони, то про цей негативний прогноз у звіті йдеться кілька разів.

 Copyright © 2013 euronews