БІДА. Автомобіль «Nissan Tiida» під керуванням 29-річного безробітного юриста, одурманеного психоактивною речовиною, мчав на швидкості 100 км на годину. Водій навіть не намагався загальмувати, пролітаючи знаки, які забороняють рух на Театральній площі Луганська. Фактично некероване авто знесло огородження й кіоск-хатинку з продажу солодкої вати та врізалось у натовп підлітків. Тільки атракціон «Дитяча залізниця» та п’єдестал пам’ятника Леніну зупинили смертельний болід. Йшла лише дев’ята година вечора, тож біля центральної міської ялинки зібралися підлітки, в основному від 14 до 17 років. Усім хотілося свята. І тепер батьки тих, хто потрапили до лікарні з важкими травмами, справедливо запитують: куди ж піти в цьому місті, якщо навіть біля ялинки може підстерігати біда? 

Першою, незважаючи на зусилля лікарів «швидкої», які прибули буквально за чотири хвилини, померла студентка другого курсу коледжу, майбутній дизайнер. І хіба втішить рідних Світлани Зуйкової рішення міської влади прийняти на себе клопоти з поховання 17-річної дівчинки?

Тим часом кількість жертв ДТП може збільшитися. За словами начальника управління охорони здоров’я міської ради Сергія Мельникова, двоє людей, які зараз перебувають в обласній клінічній лікарні, у вкрай важкому стані.

У п’ятницю 13 січня в Луганську екстрено створили штаб з ліквідації наслідків страшної дорожньо-транспортної пригоди. Міська влада оголосила, що забезпечить медикаментами та якісним кваліфікованим лікуванням усіх, хто потрапив до лікарень. А сім’ям постраждалих спочатку виділять з міської казни по 5 тисяч гривень.

Контроль за розслідуванням взяла на себе прокуратура області. Водія одразу затримали, і, за словами прокурора міста Луганська Ігоря Редіна, він буде утримуватися під вартою: стосовно нього Слідчим управлінням ГУМВС України в Луганській області порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 286 Кримінального кодексу України. Санкція цієї статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 8 років.

Тим часом стало відомо, що чоловік, який перетворив свято на жахіття, за два дні до цього був у судовому порядку позбавлений водійських прав через багаторазові порушення ПДР і керування автомобілем у нетверезому стані. А до цього співробітники ДАІ чотири рази зупиняли його автомобіль. Кожного разу проти нього складали адмінпротоколи, які направлялися до суду. Нарешті, суд позбавив його права керувати автівкою строком на один рік. Але не арештував транспортний засіб — той самий «Nissan Tiida», який перетворився в його руках на смертельне знаряддя.

У зв’язку з тим, що водій, який скоїв ДТП, неодноразово порушував Правила дорожнього руху, прокуратура області вирішила провести перевірку органів ДАІ, щоб з’ясувати повноту заходів, спрямованих на попередження протиправних діянь. Це рішення можна назвати цілком виправданим. Адже буквально через дві години після трагедії на тому ж місці, біля новорічної ялинки, водій іншого автомобіля — джипа «Міцубісі Паджеро» — ледь не збив співробітників правоохоронних органів, які працювали на місці ДТП. За словами керівника відділу зв’язків з громадськістю УМВС в Луганській області Тетяни Погукай, він був у стані алкогольного сп’яніння. У машині, крім водія, перебувало кілька людей. Вони заявили, що їхали на ялинку відпочити, показати її дітям…

А ТИМ ЧАСОМ

У місцевих ЗМІ з’явилася інформація  про те, що дівчина на ім’я Юлія збирає кошти для людей, постраждалих у ДТП на Театральній площі. В оголошенні, яке вона оприлюднила, вказано номер рахунку, на який можуть надіслати кошті всі небайдужі українці. Але, як заявив начальник обласного управління охорони здоров’я Павло Малиш, ця особа хоче лише нажитися на трагедії людей. «Я особисто зателефонував за цим номером. З’ясувалося, що дівчина не є мешканкою Луганська, а живе в Слов’янську. На мої запитання про трагедію вона нічого відповісти не могла. Тобто йде спекуляція», — заявив Павло Малиш. І наголосив, що має намір з цього приводу звернутися до правоохоронних органів.

Дівчина загинула, 11 людей постраждали внаслідок наїзду легковика на святковий натовп у Луганську.