АВАРІЯ. Поганий стан колектора загрожує екологічною катастрофою.
 

Учора вночі на самопливному Лівобережному колекторі Бортницької станції аерації (БСА) стався провал.

Спочатку там була тріщина, а потім, через розмивання грунту, утворилася яма глибиною 8 метрів. Комунальники не розгубилися — насамперед перевели стічні води з Новодарницького на Позняківський колектор. Все зроблено своєчасно, кажуть фахівці, тож скиди не потрапили в Дніпро. Нині аварію на території БСА локалізовано. Фахівці «Київводоканалу» роблять усе для подальшої її ліквідації. Вранці на місці аварії запрацювала спецтехніка. Також діє оперативно створений штаб з ліквідації аварійної ситуації, який очолив голова правління «Київводоканалу» Валерій Ченчевий.

— Ремонтні роботи для ліквідації аварії триватимуть майже два місяці, орієнтовна їхня вартість 4 млн грн, — зазначив він.

За словами першого заступника голови КМДА Олександра Мазурчака, який вранці прибув на місце аварії, нині жодної загрози для киян немає. Але з іншого боку — така нештатна ситуація могла статися будь-коли. Фахівці «Київводоканалу» не раз говорили про катастрофічну ситуацію на єдиній на весь Київ очисній станції — БСА. Вона побудована ще у 1960-х, у той час як мегаполіси багатьох країн світу мають по кілька таких станцій. На БСА використовується класична схема обробки стічних вод, запроектована 60—70 років тому. Нині каналізаційна система вимагає модернізації — причому не «латання дірок», а повної реконструкції, яку потрібно проводити поетапно. Коштуватиме вона, за розрахунками фахівців, понад 5 млрд грн. Перенесення початку реконструкції створює постійну загрозу екокатастрофи не лише для Києва, а й для усіх міст, що знаходяться нижче за течією Дніпра.

ПРЯМА МОВА

Олександр МАЗУРЧАК,
перший заступнк голови КМДА:

— Проект реконструкції вже готовий, тож тепер ми звернулися за фінансовою підтримкою до Кабміну. Сьогодні технологічне обладнання і каналізаційні мережі у зношеному стані і потребують невідкладної масштабної реконструкції. Для реалізації цих задумів місту потрібні великі кошти, самостійно нам це питання не вирішити.