Генпрокуратура України звернулася до Інтерполу з проханням оголосити Віктора Януковича в міжнародний розшук, аби потім екстрадувати в Україну. Йому інкримінують організацію особливо тяжких злочинів. Крім того, Генеральна прокуратура проводить перевірку фактів розкрадання державного майна та бюджетних коштів В. Януковичем і його оточенням.

Як повідомив під час прес-конференції в. о. Генерального прокурора України Олег Махніцький, у головному слідчому управлінні Генпрокуратури відкрито чотири кримінальні провадження щодо колишнього президента Віктора Януковича. Перша справа — про організацію особливо тяжких злочинів, перевищення службових повноважень і організацію масових убивств учасників мирних акцій протестів. Друга — заволодіння державною власністю в особливо великих розмірах і організація відмивання грошей, набутих злочинним шляхом. Третє провадження — це захоплення державної влади в неконституційний спосіб шляхом зміни Конституції внаслідок ухвалення Конституційним судом рішень у 2010 році. І останню справу відкрито через його публічні заклики до захоплення державної влади під час прес-конференцій, які відбулися в Ростові-на-Дону. За словами Олега Махніцького, у зв’язку з отриманою інформацією про перебування Януковича на території Російської Федерації ще на початку березня слідчим дано доручення про оголошення його через Інтерпол у міжнародний розшук.

Відповідаючи на запитання про те, коли екс-президента повернуть на батьківщину, заступник Генерального прокурора Олексій Баганець пояснив: «Аби здійснити екстрадицію Віктора Януковича або будь-кого іншого, кому оголошено про підозру, потрібно передовсім знати точне місце його перебування. Друге — треба отримати санкцію суду про взяття його під варту. Третє — потрібно, аби цю особу було внесено в реєстр центральної штаб-квартири Інтерполу, яка розташована в Ліоні. Ми виконали все, що від нас залежить. Тільки-но анкетні дані особи будуть внесені в цей реєстр, ми матимемо право звернутися до суду, отримати санкцію на арешт й оголосити його в міжнародний розшук. Після цього ми подаємо документи в ту країну, де перебуває ця особа, і маємо отримати від них підтвердження, що вона справді саме там. Лише після цього надсилаємо міжнародно-правове клопотання, щоб його нам видали. Тому цей процес залежить не стільки від нас, скільки від процедури».

Нині розслідується втеча четвертого президента за кордон, і вже встановлено коло осіб, які допомогли Януковичу виїхати з України. Крім того, в Генпрокуратурі заявляють, що вживають заходів щодо повернення грошових коштів, вивезених колишнім президентом і його найближчим оточенням. Вивчають схеми, за допомогою яких держслужбовці розкрадали та відмивали державні кошти.

«Ми проводимо перевірку 12 напрямів соціально-економічного життя держави, де витрачалися мільярдні кошти на різні форми тендерних закупівель, — розповів перший заступник Генерального прокурора Микола Голомша. — Такі перевірки призначені по лінії НАК «Нафтогаз України», Служби зайнятості, де також витрачено сотні мільйонів гривень. При цьому було виведення коштів на неіснуючі структури, відмивання коштів державними службовцями. Вже завершено перевірку щодо комерційної структури,  пов’язаної з відомим молодим бізнесменом, що наближений до вищих ешелонів колишньої влади. Ми внесли до реєстру досудових розслідувань і прийняли до провадження Генеральною прокуратурою справу, де йдеться про викрадення 700 мільйонів гривень. Щоб продемонструвати масштаби, скажу: одна з платіжок вказує на те, що цілий місяць щодня перераховували кошти розміром 650 мільйонів, а за місяць «вимито» 31 мільярд. Так у нас як на дріжджах виростали мільярдери. За всіма цими фактами ми проводимо перевірки. Немає ніякої вибірковості, ми відстежуємо усі кошти, які були затрачені і на Євро-2012, і на будівництво доріг. Знаємо, що було виділено понад 10 мільярдів на дороги, але немає ні доріг, ні коштів».

За словами Миколи Голомші, Генпрокуратура займається вивченням питання, де розміщено кошти та активи, які колишнім високопосадовцям вдалося вивести за кордон, аби повернути їх державі.

Також у Генеральній прокуратурі повідомили, що Державна служба фінансового моніторингу проводить перевірку даних про фінансові операції 33 колишніх високопосадовців та 50 їхніх підприємств.