Японське місто Йокогама, точніше, розташована там найефективніша та найекологічніша теплова електростанція у світі Isogo, стали цікавинкою для української делегації, яка перебувала в Країні Вранішнього Сонця разом із Президентом Петром Порошенком у межах його офіційного візиту. Керівництво цієї компанії поділилося досвідом з українськими урядовцями й докладно поінформувало їх про етапи доведення до нуля викидів оксиду вуглецю та сірки. А наші посадовці чітко дали зрозуміти співрозмовникам, що планують модернізувати вітчизняні теплоелектростанції, аби позбутися залежності від постачання російського вугілля й газу.

Isogo — взірець сучасності

Після ознайомлення з японськими технологіями віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко заявив представникам ЗМІ, що модернізація та налагодження ефективної роботи українських підприємств, які виробляють і транспортують тепло, мають найбільший потенціал з огляду на ефективність від скорочення споживання енергії. Досвід японських спеціалістів на етапі повного реформування галузі дасть змогу Україні ефективно впроваджувати найсучасніші технології в енергоефективності.

За підрахунками віце-прем’єра, вже за три-п’ять років можна буде досягти майже мільярда кубічних метрів щорічної економії газу. Однак для цього Україні потрібні: фахова експертиза світового рівня, стійке фінансування та ефективне управління в галузі. «Інструментом для досягнення цієї мети стане Фонд енергоефективності, модель якого нещодавно презентували в Мінрегіоні, — продовжив тему Геннадій Зубко. — Модернізована ТЕС Isogo вважається взірцем найсучасніших технологічних досягнень у галузі виробництва електроенергії теплоелектростанціями. Досвід таких компаній допоможе Україні зробити впевнений крок уперед в енергозбереженні».

До речі, під час зустрічі української делегації із керівництвом Федерації економічних організацій Японії (KEIDANREN) японська сторона неабияк зацікавилася перспективою допомогти Україні стати енергоефективною державою.

Вікна на Схід

За результатами візиту української делегації до Японії віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства наголосив, що відкриття офісів Японського агентства міжнародної співпраці (JICA) і Японської організації сприяння розвитку зовнішньої торгівлі (JETRO) в Україні працюватиме на активізацію співпраці з японськими інвесторами і значно спростить реалізацію великих спільних проектів. Нині Україна обговорює з японською бізнес-федерацією KEIDANREN можливість відкриття в Києві офісів цих японських організацій. Зокрема офіс JICA буде своєрідним «єдиним вікном», яке дасть змогу активізувати моніторинг нових інфраструктурних і складних технологічних енергоефективних проектів. Передовсім прискорить реалізацію проекту реконструкції Бортницької станції аерації.

«JETRO допоможе налагодити тісніший контакт японського бізнесу з місцевим самоврядуванням в Україні. А це великий крок на шляху децентралізації. Об’єднані територіальні громади отримають «єдине вікно», у якому їм надаватимуть всю інформацію про можливості співпраці з японськими інвесторами», — цитує слова Геннадія Зубка його прес-служба.

До речі, офіс JETRO, згідно з планами віце-прем’єра, стане в Україні своєрідним хабом, у якому збігатимуться інтереси українських і японських підприємств. Позитивний чинник — те, що вітчизняним компаніям не доведеться більше їхати до Японії, аби дізнатися про актуальні можливості співпраці та пріоритетні проекти і налагодити кооперацію з тамтешнім бізнесом.

А ще відкриття офісів JETRO і JICA сприятиме активнішому залученню японських технологій і супроводжуватиме поставки до Європи товарів під японськими брендами, виробленими в Україні. Наприклад, державна компанія JICA працює у понад 150 країнах і районах та має майже 100 офісів за кордоном. У жовтні 2008 року вона об’єдналася з відділом закордонного економічного співробітництва Японського банку міжнародної співпраці (JBIC) та стала одним із найбільших у світі агентств двостороннього розвитку. Тепер JICA може скоординовано надавати технічне сприяння, пільгові кредити і грантову допомогу в різних галузях: від інфраструктури до проектів на рівні простих людей.

JETRO має 74 закордонних представництва у 55 країнах. Її створив японський уряд ще в 1958 році для сприяння розвитку експорту. Щоправда, в першій половині 1980-х організація почала сприяти імпорту і залученню інвестицій у Японію. Вона надала країнам, які розвиваються, допомогу в становленні допоміжних галузей промисловості, налагодженні співпраці між Японією й іншими розвиненими країнами в галузі промисловості, підтримує розвиток регіональних економік Японії та інших країн, сприяє міжнародному обміну на різних рівнях.

А KEIDANREN об’єднує 109 японських промислових асоціацій і 1330 японських компаній.