ВІЗИТ

Микола Азаров на курортному острові Хайнань рекламував український економічний клімат

Виступаючи перед представниками більш ніж 40 держав, які зібралися на Боаоському азіатському форумі, Прем'єр-міністр говорив про започатковані реформи, що сприятимуть прискореному розвитку України. Розповідаючи про інвестиційний потенціал, він поінформував, що ми вже маємо договори про вільну торгівлю майже з усіма сусідами і ведемо переговори з ЄС, на завершальній стадії укладення договорів з Канадою, Ізраїлем та Сингапуром. "Україна формує сприятливий торговий клімат для співпраці з багатьма країнами світу", - наголосив Микола Азаров.

Прем'єр-міністр звернув увагу на те, що наша країна має високі темпи розвитку економіки. В той же час він сказав, що 2004 року "ми мали зростання ВВП 12,5%, а 2009-го - падіння на 15%". Серед причин Микола Азаров назвав світову економічну кризу, відсутність реформування економіки і політичну нестабільність. Говорячи про несприятливі чинники економічного розвитку, Микола Азаров підкреслив, що стійкий розвиток неможливий в умовах нестабільності світової валютної і фінансової систем. Глава українського уряду звернув увагу на те, що навряд чи можна стабілізувати валютну ситуацію, "якщо країни, що є емітентами резервних валют, мають колосальні зовнішні борги і бюджетні дефіцити", тоді як до країн, що розвиваються, міжнародні фінансові організації пред'являють жорсткі вимоги із дефіциту державного бюджету. "А чи не є розвинені країни дестабілізаторами світової фінансової системи?" - запитав Микола Азаров. Він висловив упевненість, що перед керівниками великих "вісімки" та "двадцятки" стоїть велика відповідальність і великі завдання з розробки принципово нових підходів і порядків.

У цьому контексті Прем'єр наголосив: Україна готова до участі в розробці "зелених" технологій задля максимального зменшення викидів в атмосферу нашої планети. Глава уряду звернув увагу присутніх на значні природні зміни, які відбуваються практично на очах. Буквально одне покоління може спостерігати, як глобально змінюється клімат. Лише упродовж останнього часу зими стали набагато м'якші, а літо спекотніше, що свідчить про значне потепління. Тож зменшення викидів в атмосферу наразі є актуальним і спільним завданням практично для всіх країн світу. На переконання Миколи Азарова, перспектива - за новими технологіями, які сприятимуть збереженню природного середовища. "Ті зусилля, які ми докладаємо, докладає низка інших країн, в кінцевому підсумку, думаю, це дасть позитивні результати", - зазначив він.

***

У рамках роботи Боаоського азіатського форуму Прем'єр-міністр провів низку двосторонніх зустрічей. Зокрема, як передає Укрінформ, він зустрівся з Президентом Росії Дмитром Медведєвим. Микола Азаров не повідомив українським журналістам деталі цієї зустрічі, запропонувавши дочекатися переговорів між лідерами двох держав. Він зазначив, що "візит Дмитра Медведєва в Україну очікується найближчими днями. Він проведе переговори з нашим Президентом". У той же час український Прем'єр повідомив, що в ході цієї зустрічі відбувся загальний обмін думками про те, які між нашими країнами є проблеми і як ми їх розв'язуватимемо. Він висловив задоволення тим, що "Дмитро Анатолійович висловив побажання вирішувати ці проблеми, розв'язувати з позиції добросусідства, дружніх взаємин".

Також пройшли зустрічі Миколи Азарова з Президентом ПАР Джейкобом Зумою, Прем'єр-міністром Іспанії Хосе Луїсом Родрігесом Сапатеро і старшим міністром Республіки Сингапур Го Цок Тонгом. "Я задоволений можливостями, які дав цей форум для обговорення на високому рівні питань взаємодії між нашими країнами", - сказав глава українського уряду.

Нагадаємо, що на продовження візиту до КНР Микола Азаров відвідає Шанхай та Пекін, де проведе низку важливих зустрічей.