Підприємства секторів харчової промисловості, електроніки, IT, а також хімічні та фармакологічні компанії найчастіше отримують гранти Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) на просування експорту. Про це повідомила менеджер Групи підтримки малого бізнесу ЄБРР в Україні Катерина Рігг.

«Ми бачимо великий попит на програму з просування експорту, що фінансує уряд США. Найактивніші підприємства секторів харчової промисловості, електроніки, IT, а також хімічні та фармакологічні компанії, — сказала вона. — Якщо раніше за грантами на консультаційні послуги звертався бізнес, який перебуває в таких великих містах, як Київ, Харків, Дніпропетровськ, то зараз дедалі частіше звертаються компанії з невеликих міст. Так, на сьогодні 26% підприємств розташовані у великих містах, решта 74% — в невеличких містах і селищах. Така тенденція свідчить про те, що малий та середній бізнес починає усвідомлювати цінність співпраці з бізнес-консультантами».

Програма з просування експорту покликана підвищити експортний потенціал як компаній, що вже експортують, так і тих, які лише планують продавати свою продукцію за кордон. В її межах ЄБРР готує українські фірми до режиму повноцінної торгівлі між Україною та ЄС. Але географія закордонних ринків не обмежується державами європейської спільноти, програма також орієнтована на США, Канаду, Близький Схід. Нині в роботі  35 проектів. Для виходу на міжнародні ринки українські компанії найчастіше потребують допомоги в розробці стратегії експорту, дослідженні ринків збуту, у впровадженні системи менеджменту та управлінні якістю згідно з міжнародними стандартами, а також у розробці інтернет-порталів однією чи декількома іноземними мовами.

Катерина Рігг розповіла, що, приміром, компанія-виробник соків, завдяки проходженню сертифікації, оптимізації кадрового складу та автоматизації виробництва тепер щороку експортує від 30 до 50% своєї продукції на ринки Польщі, Великобританії, США. Інша компанія — виробник побутової продукції (скатертини, ганчірки) — завдяки отриманому гранту впровадила ефективну систему менеджменту якості і зрештою експортує свою продукцію в Чехію. Після отримання гранту та сертифікації продукції вийти на ринок США зміг ще один вітчизняний виробник, який продукує мед.

У Групі підтримки малого бізнесу ЄБРР в Україні вважають, що програма з просування експорту потрібна всім українським компаніям, навіть тим, які не збираються вивозити свою продукцію за кордон. Після набуття чинності Угоди про вільну торгівлю з ЄС (з 1 січня 2016 року) в Україні збільшиться кількість іноземних товарів, і вітчизняним виробникам доведеться активно конкурувати за споживача на внутрішньому ринку. Якщо підприємство не гарантує якості своєї продукції, не є клієнтоорієнтованим, немає привабливої цінової пропозиції, воно не зможе витримати конкуренції. Програма ЄБРР з просування експорту покликана допомогти компаніям виконати такі завдання.

ДОВІДКА «УК»

ЄБРР, власниками якого є 64 країни світу і дві міжнародні організації, підтримує розвиток ринкової економіки та демократії. Грантову підтримку бізнесу в Україні ця європейська фінансова інституція надає з 2010 року. За цей період реалізовано понад 320 проектів і надано грантів на EUR 2,3 мільйона. Вони частково компенсують українському бізнесу послуги консультантів, які здатні якісно перетворити цей бізнес.

Планується, що ЄБРР у 2015 році надасть EUR 1,5 мільйона на гранти малому і середньому бізнесу України. Обсяг одного гранту не перевищуватиме EUR 10 тисяч і становитиме від 50% до 75% вартості певного проекту. У 2014 році гранти отримали 95 українських підприємств, а у цьому році їх запланували збільшити до 110.