У кращому разі щонайменше півроку із тривалим ходінням по кабінетах чиновників у різних державних установах, вистоюванням у чергах доводиться витратити учасникам АТО, щоб отримати гарантовану державою земельну ділянку. Не в кожного вистачає терпіння, сил і часу доводити цю процедуру до кінця. У Дніпропетровській ОДА вирішили полегшити земельний процес для бійців. Насамперед спростити бюрократичну процедуру має «єдине вікно» з оформлення землі учасникам АТО. Днями таке вікно Дніпропетровщина відкрила першою в Україні.

«Майже кожен другий відвідувач Центру допомоги учасникам АТО консультується щодо оформлення земельних ділянок. Адже процедура вкрай трудомістка й заплутана. Ми розуміли: необхідно припинити митарство захисників по кабінетах у намаганнях отримати те, на що вони мають право. Тепер ця система працюватиме по-новому. Керує роботою учасник АТО, який саме оформлює земельну ділянку і готовий внести свіжі ідеї в цей процес. Людина може звернутися в «єдине вікно» і в одному місці подати всі документи. Заявника телефоном повідомляють, на якій стадії вирішення його питання», — розповів голова Дніпропетровської ОДА Валентин Резніченко. 

Він пообіцяв, що час оформлення документів значно скоротиться. В ідеалі звернутися до «єдиного вікна» потрібно лише двічі: щоб подати заявку на земельну ділянку і щоб забрати готовий пакет документів. Але поки що це мета, до якої йтимуть.

Нині ж слід навідатися до земельного «вікна» і втретє — щоб підписати необхідні папери. Найближчим часом мають напрацювати цю процедуру і надалі готові документи видавати бійцям вже в центрах допомоги учасникам АТО та їхнім сім’ям у містах і районах області. Звертатися по землю треба, маючи при собі паспорт, ідентифікаційний код, посвідчення учасника бойових дій або довідку про участь в АТО.

На сьогодні право на одержання землі на Дніпропетровщині отримали понад 400 бійців. Усього заяв на отримання ділянки надійшло приблизно 5 тисяч.

За словами в. о. начальника управління Держгеокадастру в Дніпропетровській області Дмитра Коцаря, половина учасників АТО звернулася по землю для підсобного господарства, інші — для будівництва житла у межах населених пунктів. Очікується, що до кінця року ще близько 1,5 тисячі учасників АТО виділять земельні ділянки. Максимальна площа ділянки, яку виділяють, — два гектари.