ПОДІЯ. На Чернігівщині відкрили мостовий перехід  через річку Удай, який скоротив дорогу на 40 км.
 

«А на тому боці — ПТУ й робота!» — ще донедавна співали, а дуже часто й обурювалися та нарікали жителі села Журавка Варвинського району, що на Чернігівщині. Тут чотири роки тому всі обставини повернулися проти твердження про найкоротшу відстань по прямій лінії. Адже, щоб дістатися з цього населеного пункту до сусіднього — селища Ладан Прилуцького району на протилежному березі річки Удай, слід було подолати дорогу, котра зміїлася в об’їзд аж на 40 км. Причиною цього був брак мосту: з того часу як стару аварійно небезпечну споруду демонтували, річка розділила найближчих сусідів, котрі здавна проживали на її берегах і яких, здавалося, було водою не розлити.


 

Перші кроки через міст  — з пишним короваєм.Фото Віктора КОШМАЛА 

Дуже тяжко стало тим журавинцям, хто працює в Ладані на заводі та вчиться в професійно-технічному закладі: їм доводилося в будь-яку погоду долати довгий шлях на роботу чи навчання і повертатися додому. Незручності відчували й усі жителі південного району, для яких цей міст був єдиним транспортним зв’язком з рештою районів та обласним центром.

Але його будівництво було профінансовано лише на 20% і загрожувало розтягнутися на невизначений термін. Та завдяки виділенню з державного бюджету 22 млн грн справу було доведено до завершення буквально за кілька місяців.

Такого грандіозного свята як відкриття нового мосту — з музикою, піснями, короваєм для дорогих гостей і непідробною радістю жителів навколишніх сіл — тут не було давно! Внизу плюскотіли удайські хвилі, а на широкому полотні мостового переходу хвилювалася, гомоніла і рухалася людська ріка. Та перед тим як пройтися по довгоочікуваній новобудові, всі присутні разом з отцем Георгієм, настоятелем храму Різдва Пресвятої Богородиці селища Варва, помолилися за безпечну дорогу для всіх, хто її долатиме. А першим новим мостом пройшовся дощ — на удачу!