НА ЗАХИСТ ДОВКІЛЛЯ. Захисники довкілля у Європі обурені тим, що дві третини виловленої і вже мертвої риби викидають назад у море. Адже рибалки хочуть продавати лише дорогу рибу, вони також обмежені квотами на обсяг спійманої риби. Тільки у Північному морі викидається щороку до мільйона тонн риби.

Заборонити риболовецькому флоту викидати назад виловлену рибу – на цю тему говорили у Брюсселі міністри рибного господарства країн ЄС. Проти такої пропозиції виступали Франція і Іспанія, однак вони врешті погодилися з іншими країнами ЄС. Від планів заблокувати рішення про заборону викидати рибу Париж і Мадрид відмовилися під тиском кампанії, що ведеться нині в Британії і інших країнах Європи за заборону викидати рибу. Кількість прихильників кампанії наближається до 800 тисяч, а її керманич, шеф-кухар Х‘ю Фернлі-Віттінгстолл прибув до будівлі Ради міністрів ЄС, обурений планами деяких країн заблокувати заборону викидати рибу:

«Дехто побоюється, що відмова викидати рибу може знизити вартість їхнього вилову. У короткій перспективі може бути й так. Але згодом слід, очевидно, збільшити квоти, тому що зараз даремно витрачається дуже багато риби, тож рибалки повинні побачити переваги».

Міністри також підтримали розвиток рибальства в чужих водах. Країнам іншим регіонів можуть запропонувати відшкодування в обмін на збільшення квот для країн ЄС. Проти цього виступає Грінпіс, який уважає, що надмірний вилов риби шкодить довкіллю.

Copyright © 2012 euronews