ЄВРОЗОНА. Фондові ринки Європи відкрилися вчора падінням котирувань, після того, як у п‘ятницю аґенція S&P знизила кредитний рейтинг 9 країн єврозони. Франція втратила потрійне А, проте таку ситуацію аналітики передбачали вже давно. Тож паніки на біржах не спостерігалося. Після відкриття торгів основні індекси знизилися, однак коливання не перевищували піввідсотка.

«Важливі рішення, що їх потрібно ухвалити найближчим часом, не можуть ґрунтуватися на невеликих урізаннях бюджету. Ми повинні запровадити серйозні структурні реформи і знайти абсолютно новий підхід до політики державних бюджетів,» – каже один з французьких фінансових аналітиків.

Прибутковість італійських держоблігацій дещо зросла, проте пересічні громадяни на вулицях Рима занепокоєні:

«Зниження кредитних рейтингів дуже відчутне, тож я думаю, що воно пов’язане зі спробами американських політиків врятувати доллар».

«До цих питань потрібно ставитися обережно. Необхідно проаналізувати ситуацію окремо в кожній країні і не узагальнювати. Італія – це одне, а Греція – зовсім інше».

Від обвалу індекси втримали численні попередження – агентства Великої Трійки неодноразово погрожували єврозоні зниженням, зміцнивши тим самим імунітет валютного союзу. Євро тримається за кожен цент на рівні 1,26 дол.

Азійські біржі закрилися зниженням котирувань, бо інвестори занепокоєні недостатністю зусиль єврозони щодо подолання боргової кризи. Євро наблизився до свого мінімуму за останні 17 місяців щодо долара, та рекордно подешевшав проти японської єни.

Copyright © 2012 euronews