Незабаром, як обіцяє міська влада, у Харкові запровадять систему роздільного збору відходів, їх сортування та підготовку до переробки. А також на вулицях міста з’являться 27 нових сучасних сміттєвозів, оснащених євроконтейнерами.

Запит-пропозицію щодо сортування сміття харків’яни надіслали міському голові через електронну петицію, яка набрала більше ніж тисячу голосів. Така форма спілкування мешканців міста з управлінцями стає дедалі активнішим чинником реалізації волевиявлення громад. З одного боку, петиції допомагають скеровувати ресурси і зусилля міста на вирішення гострих проблем, з іншого — стимулюють владу до дій у напрямі, який найбільше затребуваний містянами.

У відповіді на петицію харків’ян міський голова Геннадій Кернес повідомив, що підготовка до впровадження системи роздільного збирання сміття, яка зараз іде в Харкові, має комплексний характер. Зокрема, передбачається поступова заміна старих моделей сміттєвозів на сміттєвози із заднім завантаженням, певна кількість яких вже закуплена містом. Нова техніка дасть змогу впровадити роздільне збирання відходів на три контейнери, один з яких буде призначено для скла, що реалізуватиметься підприємствам-переробникам, ще один — для збору вторинної сировини, технології переробки якої існують в Україні, і в третій контейнер збиратимуть власне відходи, які вивозитимуть на полігон. Щодо вторсировини, а це макулатура, ПЕТ-пляшки, вироби з пластмаси, поліетиленової плівки, комбінована упаковка, чорні й кольорові метали тощо, то її будуть переправляти на сортувальну лінію, а потім реалізовувати підприємствам-переробникам.

У результаті впровадження роздільного збирання твердих побутових відходів (ТПВ) можна буде отримувати не менше ніж 40 тисяч тонн вторинної сировини на рік, що в результаті зменшить використання природних матеріалів і позитивно позначиться на обсягах викидів в атмосферу парникових газів.

Також одним з етапів упровадження цивілізованої системи поводження з відходами передбачається будівництво комплексу з переробки ТПВ із системою збору та утилізації полігонного газу й виробництва електроенергії і будівництво лінії сортування окремо зібраних відходів. Усі ці новації, за словами Геннадія Кернеса, реалізуються в рамках спільного зі Світовим банком інвестиційного проекту «Розвиток міської інфраструктури-2».

Міський голова впевнений, що зазначена система сміття сформує екологічну культуру населення, свідоме ставлення людей до роздільного збирання відходів і заощадження природних ресурсів. А  харківська малеча із захватом сприйме появу на вулицях міста сучасних яскравих сміттєзбиральних машин, які нагадають дітлахам їхнього улюбленого персонажа з популярного мультфільму про охайного сміттєвоза Гошу.