ПОЗИЦІЯ. Українське головування в Організації з безпеки і співробітництва в Європі 2013 року діятиме від імені та в інтересах усіх держав-учасниць та ОБСЄ в цілому. Про це заявив міністр закордонних справ Костянтин Грищенко на спеціальному засіданні Постійної Ради ОБСЄ у Відні, представляючи главам делегацій 56-ти держав-учасниць цієї організації бачення українською стороною основних пріоритетів головування України в цій організації. При цьому він закликав усі держави-учасниці до конструктивного діалогу з розв’язання актуальних проблем європейської безпеки.   

Костянтин Грищенко наголосив на тому, що Україна докладатиме всіх зусиль для зміцнення ролі ОБСЄ в реалізації ідеї «безпекової спільноти ОБСЄ», вільної від розподільчих ліній, конфліктів, сфер впливу та зон з різними рівнями відповідальності.

Окреслюючи підходи України до ключових питань порядку денного ОБСЄ, міністр відзначив прагнення майбутнього українського головування надати нового імпульсу вирішенню тривалих конфліктів на просторі ОБСЄ, в тому числі Придністровського, а також сприяти зміцненню ефективності організації в ранньому попередженні конфліктів та реагуванні на нові виклики та загрози безпеці.

У військово-політичній сфері наше головування підтримуватиме зусилля, спрямовані на відновлення дієвого режиму контролю над звичайними озброєннями в Європі, нерозповсюдження зброї масового знищення та  зміцнення заходів довіри у військовій галузі. В економіко-довкільному вимірі Україна надаватиме сприяння обговоренню проблем впливу на навколишнє середовище діяльності в енергетичній сфері, повідомляє прес-служба МЗС.

Костянтин Грищенко особливо наголосив на увазі майбутнього українського головування до широкого кола питань гуманітарного виміру ОБСЄ, зокрема до проблематики свободи слова, просування толерантності та недискримінації, гендерної рівності, боротьби з торгівлею людьми. При цьому важливе значення надаватиметься конструктивному залученню неурядових організацій до досягнення цілей ОБСЄ.

Висловлені українським дипломатом підходи щодо подальшого розвитку організації, її ролі та місця у процесах зміцнення європейської безпеки отримали високу оцінку з боку держав-учасниць. Зокрема у відповідь на виступ міністра Постійний представник Сполучених Штатів Америки при ОБСЄ Іен Келлі привітав рішучу налаштованість України приділити під час свого головування особливу увагу людському виміру ОБСЄ. Активну підтримку пріоритетам майбутнього українського головування висловили партнери України з Російської Федерації,  Європейського Союзу, інших держав-учасниць ОБСЄ. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»