СОЦЗАХИСТ. У Європі мільйони людей отримують їжу у рамках програми, що її розпочав ЄС чверть сторіччя тому. Спочатку нужденним передавали надлишки сільгосппродукції. Однак нині надлишків майже не лишається, тож харчі доводиться купувати на ринку, на незаконність цього вказали 6 країн ЄС і Європейський суд. Польський євродепутат з цим не згоден:

«Під час економічної кризи бідність зачіпає багато людей у різних соціальних групах, як у південних, так і в північних країнах, як у нових, так і в старих країнах ЄС, – каже Чеслав-Адам Секерські. – А взимку така допомога конче потрібна, коли багато безхатченків потрапляють у дуже складну ситуацію».

Єврокомісія пропонує виділити на харчі для бідних півмільярда євро на рік до кінця 2013 року, у середу Європарламент має за це проголосувати. Зараз харчі отримують 18 мільйонів бідних європейців.

«Проблема в тому, що договір, укладений Німеччиною і Францією, зобовязує нас зупинити програму в 2013 році. Але і Європарламент, і Єврокомісія хочуть, аби програма існувала й надалі. Можливо, доведеться розглядати цепитання в пакеті з іншими»,- сказав голова Комітету Європарламенту з сільського господарства Паоло Де Кастро.

Зі Страсбурга повідомила кореспондентка Євроньюз Ізабел Маркеш да Сілва:

«За оцінками Єврокомісії, 43 мільйонам людей не вистачає харчів. Нині менше половини з них отримують продовольчу допомогу, але тільки в 2014 році ми дізнаємося, чи буде це вирішуватися на європейському, або ж на національному рівні».

Copyright © 2012 euronews