Європарламент наголошує на необхідності політичного, демократичного вирішення складної суспільно-політичної ситуації в Україні.

Про це йдеться в резолюції законодавчого органу ЄС щодо ситуації в Україні, яка була прийняту у четвер у Страсбурзі, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«(Європарламент) рішуче закликає до політичного вирішення кризи та наполягає на справжніх демократичних дебатах, шляхах і засобах подолання конфронтації і розбіжностей у країні», – наголошується у тексті документу.

Європарламентарії підтримали політику ЄС, спрямовану на посередництво та сприяння в деескалації ситуації, налагодженні конструктивного політичного діалогу в Україні заради подолання кризи. Серед конкретних шляхів депутати називають повернення до Конституції у редакції 2004 року, формування перехідного уряду та дострокові вибори.

Депутати вітають демократичний дух протестних акцій українців та висловлюють повну солідарність і підтримку прагнень людей до «вільної, демократичної, незалежної України та її європейських перспектив».

«(Європарламент) суворо засуджує ескалацію насильства проти мирних громадян, журналістів, студентів, активістів громадянського суспільства, опозиційних політиків та духовенства», – також йдеться у резолюції.

Європарламентарії закликають українську владу поважати громадянські права і фундаментальні свободи народу та вжити невідкладних заходів для припинення безкарності, розслідування і покарання причетних до насильства проти мирних демонстрантів.

Депутати країн ЄС також закликають учасників акцій на Майдані і лідерів опозиції утримуватися від застосування сили та забезпечити легітимність мирних акцій.

«(Європарламент) занепокоєний застосуванням насильства правоохоронними органами, «тітушками» та насильницькими акціями ультранаціоналістів», – підкреслюється у документі.

Євродепутати закликають Президента України Віктора Януковича до невідкладного і безумовного звільнення і політичної реабілітації усіх «незаконно затриманих протестувальників і політичних в'язнів», включаючи Юлію Тимошенко.

У резолюції підтримується запровадження незалежного комітету із розслідування порушень прав людини та насильства на базі міжнародної організації, зокрема, Ради Європи.