ЕНЕРГЕТИЧНИЙ КОМПЛЕКС.Перші інвестиційні надходження від європейських банків у розмірі 308 мільйонів доларів на модернізацію української газотранспортної системи мають надійти на початку 2012 року. Про це повідомив заступник голови правління НАК «Нафтогаз України»Вадим Чупрун на брифінгу в Києві, повідомляє УКРІНФОРМ.

«Якщо Європа зробить, як обіцяла, з початку року ми отримаємо 308 мільйонів (доларів США) для початку модернізації, а в цілому близько трьох мільярдів. Ми підготували пропозиції: щоб закінчити з модернізацією, потрібно всього 5,3 мільярда доларів» - зазначив В.Чупрун.

Він також додав, що це значно менше вартості проекту «Південний потік» (оцінюється в 30 млрд дол.), який Росія реалізує з країнами Чорноморського басейну в обхід України.

«Ми розпочали модернізацію нашої ГТС, не чекаючи, поки потенційні інвестори, європейські банки, дадуть нам кошти на модернізацію», - підкреслив В.Чупрун.

За його словами, зараз Нафтогаз закінчує підготовку документів на виділення цих коштів і готує техніко-економічне обгрунтування проекту. «Інфраструктура готова, кадри є. Україна є надійною транспортною державою. Ми можемо на довгі роки забезпечити постачання газу до Європи», - резюмував В.Чупрун.