Поновлення санкцій ЄС проти Росії ще на півроку є одним із питань на саміті Євросоюзу у Брюсселі. У дипломатичних колах кажуть, що санкції буде подовжено. Рішення про це мають ухвалити посли країн ЄС у п’ятницю після завершення саміту.

Важливими питаннями саміту є боротьба з тероризмом, міграція й охорона зовнішніх кордонів. Єврокомісія пропонує створити спеціальні загони, які захищатимуть кордони навіть без згоди тієї чи іншої країни ЄС.

«Ми повинні проаналізувати найбільш суперечливу пропозицію, найбільш суперечливу ідею про створення європейських прикордонних сил, які прибуватимуть на територію суверенних держав. Але Європа не може дозволити собі залишатися уразливою через те, що Шенгенські держави не в змозі ефективно захищати свої кордони», – заявив голова Ради ЄС Дональд Туск перед початком саміту.

Лідери ЄС говорять на зустрічі і про Британію, прем’єр-міністр якої Девід Камерон вимагає реформ у Євросоюзі і більших повноважень національних урядів, інакше його країна може вийти з ЄС.

«Ми не наполягаємо на угоді сьогодні, але ми добиваємося реального імпульсу, щоб врешті домовитися. Таким чином я буду рішуче боротися за Британію на цих нічних переговорах, і я думаю, що ми отримаємо гарну угоду», – зазначив Камерон.

Референдум про членство Британії у ЄС має пройти не пізніше 31 грудня 2017 року. Джеремі Корбін, лідер опозиційної Лейбористської партії, так коментує політику Камерона щодо відносин між Лондоном та Брюсселем:

«Я не впевнений, чого саме хоче досягти Камерон. Тому що насправді йдеться не про переговори, які він проводить тут, а йдеться про суперечки всередині Консервативної партії, де багато людей не хочуть залишатися в ЄС, не хочуть мати ніяких справ з Європою взагалі».

На цьому саміті, останньому в цьому році, Євросоюз також говоритиме про плани на наступний рік. Гарячими питаннями залишаються криза з мігрантами, боротьба з тероризмом і членство Британії у ЄС.

EURONEWS