Євросоюзу й Туреччині на саміті у Брюсселі вдалося укласти розкритиковану багатьма угоду про зупинення потоку біженців. Усіх нелегальних мігрантів, що прибули до Греції, повертатимуть на турецьку територію, а ЄС прийматиме сирійських біженців офіційним шляхом. За це Туреччина отримає, серед іншого, пришвидшення переговорів про вступ до ЄС.

«Це – історія успіху завдяки не тільки результатам, але й методам: ми розділяємо наші погляди, ми розділяємо наші проблеми, ми розділяємо наші перспективи й бачення. І сьогодні ми розуміємо, що Туреччина і ЄС мають ту саму долю, ті самі проблеми, те саме майбутнє»,– заявив турецький прем’єр-міністр Ахмет Давутоглу.

Канцлер Німеччини Анґела Меркель була одним із найпалкіших прихильників угоди. Зараз вона каже, що попереду ще багато роботи:

«Я не маю жодних ілюзій, що після нашого сьогоднішнього рішення ми стикатимемось з деякими невдачами. Адже нам слід вирішити практичні проблеми».

Кіпр погрожував накласти вето на угоду, якщо Анкара не відкриє для цієї країни свої порти й аеропорти і взагалі не нормалізує з нею відносини. Але кіпрський президент Нікос Анастасіадіс змінив позицію, сподіваючись на краще:

«Я вірю, я очікую, що переговори Туреччини про вступ до ЄС практично допоможуть і нашому переговорному процесу, нашим зусиллям у пошуку тривалого й мирного вирішення кіпрського питання».

«Угода між Євросоюзом і Туреччиною набере чинності вже в неділю. Через це є можливим хаос у Греції й Туреччині, оскільки багато мігрантів, вірогідно, намагатимуться потрапити до Європи в останню хвилину», – повідомляє з Брюсселя кореспондент Євроньюз Шандор Жирош. 

EURONEWS