СОЦІАЛЬНІ СТАНДАРТИ. Боротьбу з бездомністю названо одним з пріоритетів соціальної політики Євросоюзу. З початку кризи кількість безхатченків збільшилася в 15 країнах ЄС – у Греції, Португалії, Ірландії, Польщі, Литві тощо. У порівняно благополучній Бельгії ця проблема теж існує.

«За останні пять років кількість людей, які зупиняються в будинку Тріст, зросла від 50-60 до 850 осіб на тиждень», – каже менеджер притулку в бельгійському Генті Вернер Ван де Веге.

За підрахунками, у ЄС нараховується близько 400 тисяч безхатченків, серед яких дедалі більше молодих людей, жінок, іммігрантів, цілих родин.

Рут Овен, співробітниця FEANTSA – Європейської федерації організацій, що працюють з безхатченками:

«Власники житла й квартиронаймачі раніше не ризикували стати безпритульними, а тепер ризикують – їх можуть виселити або позбавити права на житло».

Місцева влада Гента вирішує проблему, прагнучи якнайскоріше знайти житло для безхатченків і надаючи їм пораду, як жити далі.

Наталі Мартенс, соціальний працівник з Гента:

«Надайте людям право на житло, щоб їм було де жити, звідки ходити на роботу, де вирішувати проблеми. Люди також зможуть запрошувати друзів, родину, спілкуватися з ними».

У п‘ятницю уряди країн ЄС обговорювали на круглому столі в Левені проблему безхатченків. Мета – знайти рецепт маленького щастя, надати безпритульним шанс. Його вже отримав Вілфрід Бодіно:

«Вчора я отримав ключі від соціальної квартири. Отже, друзі допоможуть мені переїхати, я дещо пофарбую, куплю деякі речі. А далі буде видно».

 Copyright © 2013 euronews