МІЛЬЯРД ЛЮДЕЙ ЗА МЕЖЕЮ БІДНОСТІ. Уперше за останнє десятиріччя допомога у цілях розвитку не збільшилася, а зменшилася: за даними ОЕСР, торік від країн-донорів надійшло на 3% менше коштів.

2010 року Євросоюз виділив понад 57 мільярдів євро допомоги, що відповідає 0,44% від валового національного доходу. А зменшення 2011 року цієї допомоги до 0,42% від валового національного доходу означає, що найбідніші у світі отримали на 2,6 мільярди євро менше. Хоча 16 членів ЄС і збільшили свої внески, насамперед Італія і Швеція, решта 11 країн зменшили допомогу – у першу чергу Греція та Іспанія.

Комісар ЄС з питань розвитку Андріс Пієбалгс заявив, що Єврокомісія вимагатиме, аби допомога у цілях розвитку становила 2015 року 0,70% від валового національного доходу:

«Подивіться, що відбувається зараз у Малі, Сомалі або Судані. На жаль, за межею бідності живе мільярд людей, і що найгірше – ці люди настільки вразливі, що будь-яка природна катастрофа чи війна абсолютно позбавляє їх засобів до існування».

У бюджеті на наступний період ЄС планує надавати більше коштів Африці і менше – таким країнам, як Бразилія, Індія і Китай. Від урізання коштів можуть постраждати мільйони людей:

«Подивіться на бідні народи. Сьогодні дві третини бідного населення світу мешкають у країнах з потужним економічним зростанням, у країнах із середнім рівнем доходу. Таким чином, ми дуже стурбовані скасуванням європейської допомоги в тих країнах, де сьогодні проживає більша частина бідних»,- зазначив Олів’є Консоло, директор неурядової організації з надання допомоги Конкорд.

Найбільшим донором у світі залишається ЄС, який надає більше половини допомоги у світі. Найбільшими індивідуальними донорами є США, Японія і Норвегія. 

Copyright © 2012 euronews